Artikkelen er fra 2012, og innholdet kan være utdatert.

Statens vegvesen gjennomfører undersøkelser av person- og godstransport på dagens E39. Undersøkelser på ferjene bidrar til å synliggjøre trafikk, transportmønster og reisevaner. Vi snakker også med næringslivet for å kartlegge godstransporten på Vestlandet.

Begge disse undersøkelsene gir oss data som vil øke kunnskapen om person- og godstransport på Vestlandet, som har en nytteverdi i langt flere prosjekter enn bare Ferjefri E39.

Gjennom ferjeundersøkelsen får vi verdifull kunnskap om reisemønsteret til alle de som reiser i et gitt område. En del av resultatene kan brukes i arbeidet med transportmodeller og vil øke kvaliteten på modellberegningene. Eksempler på dette er til-fra-mønster, lengde og varighet av reiser, ventetid på ferje, antall personer i kjøretøyet og hensikten med reisen.

Vi ønsker også økt kunnskap om eventuelle endringer i reisevaner til folk når reisetilbudet endrer seg. Hva skjer når frekvensen eller prisen på et ferjesamband endres? Hva skjer hvis en erstatter et ferjesamband med en fastlandsforbindelse? Gjennom denne undersøkelsen får vi ikke konkrete svar på dette, men sammen med tidligere gjennomførte reisevaneundersøkelser (før-etter-undersøkelser) kan vi danne oss et bilde om sannsynlige endringer i reisevaner.

Endringer i reisevaner har også stor betydning for å anslå framtidig trafikkmengde, som er en viktig faktor når det gjelder finansiering av vegprosjekter og dimensjonering av vegnettet.

Godstransport langs E39

Det er stort behov for bedre data på godstransporten som foregår langs/på E39. Vi intervjuer derfor næringsliv langs E39, og håper å få en bedre oversikt over næringslivets transportsystem på Vestlandet. Som med ferjeundersøkelsen vil resultater fra godsundersøkelsen være viktig for transportmodellarbeid.

Til-fra-mønster kombinert med mengde gods som transporteres mellom de ulike steder er nødvendig informasjon for å forbedre logistikkmodellen.

Resultatene vil gi oss en oversikt over rutevalg og kunnskap om hvorfor den enkelte rute velges. Vi vil få nyttig kunnskap om flaskehalser i transportinfrastrukturen, slik som kapasitet eller frekvens av ferjesamband, vinterstengte fjelloverganger eller køproblemer i store byområder. Informasjon om rutevalg og områder som står for mye godstransport er også viktig med tanke på trasévalg.

Godsundersøkelsen vil gi oss kunnskap om hvordan vi kan effektivisere godstransporten på Vestlandet innenfor en miljøvennlig og trafikksikker ramme.



Aktuelt for fylke(r): Agder, Vestland, Møre og Romsdal, Rogaland, Trøndelag