Statens vegvesens gjennomføringsplan for 2025-2030 viser planlagte aktiviteter de neste seks årene og følger opp Nasjonal transportplan 2025-2036.

I seksårsperioden vil Statens vegvesen ta vare på det vi har, utbedre der vi kan, og bygge nytt der vi må. Det vil være spesielt viktig å fullføre påbegynte prosjekter. Utbygging av helhetlige strekninger og utbedring av flaskehalser vil bidra til økt mobilitet og vekst i næringslivet. Det er beregnet at investeringstiltakene som åpner i seksårsperioden samlet sett kan gi en reisetidsbesparelse på om lag 84 minutter. Reisetidsbesparelsen kommer blant annet av at om lag 205 kilometer ny vei åpnes for trafikk i perioden.

Det er aktuelt å tilrettelegge 134 kilometer vei for gående og syklende, bygge om lag 10 km nye kollektivfelt og utbedre 82 holdeplasser for universell utforming. Det gjør det mer attraktivt og tryggere for folk å ta miljøvennlige valg ved å gå og sykle og kjøre kollektivt. I perioden vil om lag 15 viktige knutepunkter for kollektivtransport bli universelt utformet. De aktuelle investeringstiltakene i planen omfatter riksveiene som Statens vegvesen har ansvar for.

Gjennomføringsplanen legger opp til en rask utbygging og oppgradering av døgnhvileplasser med lading for tunge kjøretøy, i tråd med regjeringens ladestrategi og tungbilpakke. Innsatsen rettes i særlig grad mot strekninger uten tilbud i dag og steder i pressområder hvor det er vanskelig å få kommersielle aktører til å tilby lading. Gitt at dagens insentiver for nullutslippsløsninger videreføres, nullutslipps varebiler fases inn raskere og eldre kjøretøy tas ut, vil det bidra til betydelig reduserte utslipp fra veitrafikken. Med denne planen venter vi om lag 55 prosent reduksjon av ikke-kvotepliktige utslipp i 2031 i forhold til 1990-nivå.

Målet i Nasjonal transportplan er at det skal være maksimalt 350 drepte og hardt skadde veitrafikken i 2030, hvorav maksimalt 50 drepte. Det er et ambisiøst mål, men tiltakene som er aktuelle vil redusere risikoen for utforkjørings- og møteulykker utenfor byområdene og ulykker med myke trafikanter i byområdene. Sammen med kontrollvirksomhet, trafikksikkerhetskampanjer og tiltak på fylkes- og kommunal vei, kan målet nås, selv om det vil være krevende. I gjennomføringsplanen er det beregnet at de største investeringsprosjektene vil redusere antall drepte og hardt skadde med til sammen 2 personer per år.  

Det er laget en oversikt som viser aktuelle investeringstiltak i seksårsperioden. Oversikten omfatter både prosjekter som er vedtatt gjennom Nasjonal transportplan 2025-2036 og en mer detaljert oversikt over aktuelle såkalte mindre tiltak som Statens vegvesen prioriterer innenfor tilgjengelige rammer. Vi vil gjennomføre tiltakene så raskt som mulig innenfor handlingsrommet som følger av de årlige budsjettene. Prioriteringene blir justert ved behov som en del av den årlige rulleringen av gjennomføringsplanen. Oversikten omfatter pågående prosjekter, aktuelle nye tiltak i første seksårsperiode, investeringsprosjekter omtalt i Nasjonal transportplan etter 2030 og utviklingsporteføljen.

Statens vegvesen bygger i hele landet 

Statens vegvesen gjennomfører tiltak i hele Norge. Aktuelle tiltak er vist i kartet og kan filtreres på prosjekt, rute, type tiltak og fylke.

Kart over tiltak i Norge
Oversikt over tiltak ArcGIS Illustrasjon: Statens vegvesen

For de store veiprosjektene over 1 mrd. kr er det definert en portefølje i Nasjonal transportplan 2025-2036, hvor rekkefølgen prioriteres hvert år i mai.

Veiprosjekter under 1 mrd. kr er definert i gjennomføringsplanen for 2025–2030 og i planleggingsprogrammet. Porteføljen av tiltak er dynamisk og vil oppdateres årlig. Det kan medføre endring av rekkefølge, eller at nye prosjekter kan komme inn på listen mens andre forsvinner ut. Endelige prioriteringer og finansiering av veiprosjekter for det kommende året fastsettes først når Stortinget vedtar statsbudsjettet.