Oppsummering av andre konferanse i arbeidet med nasjonal strategi for automatisert vegtransport.

Hovedhensikten med innspillskonferansen var å presentere og diskutere konklusjonene og anbefalingene fra de fire, forholdsvis bredt sammensatte arbeidsgruppene som høsten 2023 har konsentrert seg om hver sine fokusområder. Fokusområdene ble valgt på bakgrunn av det som kom frem på dialogkonferansen i mai:

  • Sikkerhet i transportsystemet
  • Bevegelsesfrihet og livskvalitet for alle
  • Effektiv bruk av ressurser
  • Økt verdiskaping

Lederne for de ulike arbeidsgruppene holdt hver sin presentasjon. Etter hver av disse presenterte Siri Vasshaug fra Vegdirektoratet, som var ordstyrer og ledet forsamlingen gjennom dagen, to ulike problemstillinger knyttet til det aktuelle fokusområdet. Problemstillingene ble først diskutert på småbordene som deltakerne satt ved. Deretter var det åpen mikrofon og kommunikasjon i plenum. Det var også mulig å sende skriftlige innspill via Slido.

Konferansen var åpen og gratis for alle som ønsket å delta. Det var godt oppmøte både fra det offentlige og fra ulike private virksomheter, men ideelt sett hadde vi ønsket oss noen flere representanter fra de store logistikkaktørene.

Julegaveønske om ITS-panel

Marit Brandtsegg, direktør for Myndighet og Regelverk i Vegdirektoratet, fortalte i sitt velkomstinnlegg at hun har lovet transportkomiteen på Stortinget at forslaget til strategi skal være ferdig forankret innad i Statens vegvesen i januar 2024. Dette betyr ikke at en perfekt strategi må være klar da, men at den første versjonen bør være på plass. Det viktigste nå er å ta et aktivt og veloverveid valg av ambisjonsnivå. Skal Norge være hare, ligge i tet, en god nummer to eller legge oss lenger bak i feltet når det gjelder satsingen på automatisert transport?

Brandtsegg pekte på at vi må være bevisste grunnene for å velge som vi gjør, diskutere de prinsipielle avklaringene og konsekvensene av den posisjonen vi vil prøve å ta. Skal vi for eksempel satse aktivt på å markedsføre Norge som en perfekt arena for pilotering? Kan eller skal vi fortsette på det sporet vi befinner oss i eller må det disrupsjon, altså et mer banebrytende retningsskifte, til?

Uansett hvilken strategisk retning de folkevalgte vil enes om, ønsket Brandtsegg seg «til jul» at det opprettes et ITS-panel der både eksperter og ikke-eksperter kan dele kunnskap om og diskutere det som rører seg på ITS-området. Dette høstet bifall fra salen.

Fokusområdene

Panelsamtale

Panelet besto av Jenny Simonsen fra ITS Norge, Bjørne Grimsrud, administrerende direktør i TØI, Per Erik Opseth, direktør i Geodesidivisjonen i Kartverket og Marit Brandtsegg, direktør for Myndighet og Regelverk i Statens vegvesen. Nasjonal kommunikasjonsmyndighet var forhindret fra å delta.

Paneldeltakerne var innom en rekke temaer. Ett av disse var hvor i automatiseringsfeltet Norge bør legge seg, ref. Marit sin innledning på begynnelsen av dagen. Det var enighet om at vi må satse på samarbeid internasjonalt og særlig i Europa, blant annet om standardisering og regulering. Det er ingen vits i å satse på særegne, norske løsninger. Samtidig pekte panelet på at Norge har gode muligheter til å påvirke utviklingen og at vi allerede ligger langt fremme på mange felt, for eksempel på datadeling, nasjonalt tilgangspunkt og evne til trafikkstyring gjennom veitrafikksentralene. Her har andre, inkludert EU mye å lære av oss. Det å delta i internasjonalt arbeid er imidlertid ressurskrevende så det er nødvendig at norske aktører deler på denne oppgaven – vi kan trolig bli bedre til å koordinere oss med tanke på dette.

Det ble også nevnt at innføringen av automatisering vil kunne medføre usikkerheter. Vi får behov for avanserte HD-kart som må bygge på korrekte data. Her må myndighetene ta ansvar og sørge for å tilgjengeliggjøre data for de som bør få dem og samtidig forhindre at viktige data kommer i feil hender. Vi må fokusere på cyber security og være i forkant for å sikre oss mot jamming og hacking. Dette påvirker kravene til den digitale infrastrukturen. Paneldeltakerne hadde en forventing om at strategien allerede nå vil bidra til å sette retning slik at man kan starte opp det mer konkrete arbeidet med disse tingene.

Panelet snakket også om det grønne skiftet, nødvendigheten av å tenke nytt og bryte gamle mønstre for å nå klimamålene. Vi må redusere kjøretøyparken og det ble pekt på at vi egentlig trenger en helhetlig, multimodal strategi for automatisert transport og mobilitet. Samtidig er det viktig å etablere et strategidokument raskt for å svare ut anmodningsvedtakene fra Stortinget og få politikerne ordentlig på banen. Deretter kan vi jobbe videre med å utvikle og eventuelt utvide strategiens nedslagsfelt.

Veien videre

Avdelingsdirektør i Statens vegvesen, Gry Horne Johansen, oppsummerte dagen og fortalte om planen for det videre arbeidet. Et team fra avdeling Vegtransport i Vegdirektoratet skal utarbeide det konkrete forslaget til formuleringen av en nasjonal strategi. Notatene fra arbeidsgruppene blir et viktig grunnlag sammen med innspillene fra innspillskonferansen og dialogkonferansen som var i mai. Teamet tar sikte på å sende et forslag til forankring hos ledelsen i Statens vegvesen før årsskiftet. Deretter oversendes forslaget til Samferdselsdepartementet for videre behandling i løpet av januar 2024.

Johansen kunne dessverre ikke love at det ville ligge noen gave under treet i form av et etablert ITS-panel allerede denne julen, men sa at avdelingen vil se nærmere på dette når forslaget til strategi er levert.

Nasjonal strategi for automatisert vegtransport