Du trenger ikke ta nye prøver hvis du bytter inn førerkortet ditt.
Du kan ikke bytte inn nasjonale klasser som faller utenfor førerkortdirektivets internasjonale klasser.
Når du har fått norsk førerkort, blir det utenlandske førerkortet ditt returnert til utstederlandet. Ditt norske førerkort blir da gyldig i alle land innenfor EU/EØS.
Fikk du EU/EØS-førerkort ved å bytte inn et førerkort fra et land utenfor EU/EØS? Innbyttereglene avhenger av hvilket land du opprinnelig tok førerkort i.
Søknaden din blir behandlet etter reglene som gjelder for det landet førerkortet opprinnelig er utstedt i:
- Hvis ditt EU/EØS-førerkort er byttet inn fra et av disse landene utenfor EU/EØS-området (Lovdata), kan du bytte det inn i et norsk førerkort. Det forutsetter at de andre vilkårene i bestemmelsen er oppfylt.
Eksempel: Hvis du har et spansk førerkort som er utstedt etter innbytte av et amerikansk førerkort, blir dette behandlet som et amerikansk førerkort.
- Hvis ditt EU/EØS-førerkort er byttet inn fra et annet land utenfor EU/EØS, kan du ikke bytte det inn i norsk førerkort.
Eksempel: Hvis du har et polsk EU/EØS-førerkort som er utstedt etter innbytte av et russisk førerkort, blir dette behandlet som et russisk førerkort. Det innebærer at det ikke kan byttes inn til norsk førerkort.
I noen tilfeller vil du likevel ha rett til direkte innbytte av et EU/EØS-førerkort som er utstedt etter innbytte av et førerkort fra land utenfor EU/EØS.
- Hvis du utvidet førerretten din i et EU/EØS-land, blir klasser under den du utvidet til, behandlet som EU/EØS-klasser.
Eksempel: Hvis du har et polsk førerkort som er utstedt etter et innbytte av ett russisk førerkort klasse B, og du utvidet det til klasse C i Polen, blir også klasse B regnet som polsk.
- Hvis du i forbindelse med innbytte av førerkort fra land utenfor EU/EØS til førerkort fra et EU/EØS-land, bestod oppkjøring og teoriprøve, kan du få direkte innbytte av førerkortet fra EU/EØS.
- Hvis du har hatt gyldig førerrett i ett eller flere EU/EØS-land i minst 10 år sammenhengende før du tok fast bopel eller flyttet tilbake til Norge, blir førerkortet ditt behandlet etter reglene for ordinære EU/EØS-førerkort.
Eksempel: Hvis ditt førerkort er utstedt i Spania etter et innbytte fra Marokko, har du i utgangspunktet ikke rett til innbytte av førerkortet. Hvis du har hatt gyldig spansk førerrett i minst ti år sammenhengende før du flyttet til Norge, kan du likevel få direkte innbytte av det spanske førerkortet.
Det gjelder egne overgangsregler for deg som fikk fast bopel i Norge før 19. januar 2013 og har et EU/EØS-førerkort som ble utstedt før denne datoen. Da blir førerkortet behandlet etter reglene for ordinære EU/EØS-førerkort.
Dette kan du sende til trafikkstasjonen din i posten eller selv levere. Du må bestill time på forhånd hvis du vil levere det selv.
Hvis du har krav på midlertidig kjøretillatelse ved innlevering av søknaden, må du vise godkjent legitimasjon. Det midlertidige førerbeviset er kun gyldig i Norge, Sverige, Finland og Danmark.
Lette klasser er normalt gyldige i 15 år.
Tunge klasser (C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D og DE) får samme gyldighet som førerkortet du byttet inn, eller fem år fra du fikk fast bopel i Norge hvis det er kortere.
Hvis du legger fram helseattest, blir gyldigheten på klassene satt til fem år fra helseattestens dato.
I noen tilfeller må du levere helseattest
Du må levere helseattest fra lege hvis du søker om innbytte av tunge klasser og
- din utenlandske førerrett i tunge klasser har utløpt
- du har hatt fast bopel i Norge i mer enn fem år
Vi må ha originalversjon av attesten din. Den kan ikke være eldre enn tre måneder når vi mottar den.
Spør fastlegen din om han/hun kan sende helseattesten digitalt til Statens vegvesen. Attesten vil da bli registrert hos oss straks legen har oversendt den.
Hvis legen ikke har denne muligheten, kan du sende helseattesten i posten til din lokale trafikkstasjon. Du kan også levere den selv. Du må bestille time når du skal på en trafikkstasjon.
Finn trafikkstasjon
Bestill time på trafikkstasjonen
Fikk du avslag på søknad om innbytte før 1. mars 2017?
1. mars 2017 ble saksbehandlingsreglene endret for innbytte av førerkort utstedt i EU/EØS-land. Har du fått avslag på søknaden om innbytte begrunnet med førerkortforskriften §1-2, kan du sende inn en ny søknad. Endringene i regelverket er knyttet til hvor du har fast bopel eller oppholder deg i forbindelse med studier når førerkortet blir utstedt.