Kjørevurdering blir brukt for å forsikre at du kan kjøre trafikksikkert med dine helsesvekkelser.

Ditt ansvar som sjåfør

Det er ditt ansvar som sjåfør å la bilen og andre kjøretøy stå når du ikke er i stand til å kjøre på en trygg måte. Sykdom, svekket førlighet, medisinbruk eller andre helsesvekkelser er noe av det som kan påvirke kjøringen din. Hvis du er usikker på om du kan kjøre trafikksikkert, må du ta kontakt med for eksempel fastlegen din før du kan kjøre igjen. Dette gjelder også hvis du ikke oppfyller helsekravene til førerkort.

Kjørevurdering

For å vurdere om du kan kjøre trafikksikkert med den helsesvekkelsen du har, må du gjennomføre en kjørevurdering hos Statens vegvesen. Dette gjelder kun for deg som allerede har eller har hatt førerkort. Har du ikke hatt førerrett tidligere må du ta en kombinert prøve.

Når må du gjennomføre en kjørevurdering?

Kjørevurderingen gjennomføres når:

  • Det er et forskriftskrav
  • Lege, optiker, øyelege eller spesialist m.m. er i tvil om helsekravet til førerrett er oppfylt, eller
  • Det vurderes dispensasjon fra forskriftskrav, for eksempel ved førlighetssvekkelse

Dersom kravet om kjørevurderingen kommer fra statsforvalteren, gir Statens vegvesen en sakkynding uttalelse tilbake til dem. Denne blir brukt i den videre vurderingen av saken enten for vurdering av helsekrav eller dispensasjon fra helsekrav til førerrett.

Dersom kravet om kjørevurderingen er et forskriftskrav og fremgår av helseattesten, fatter Statens vegvesen et vedtak etter gjennomført kjørevurdering.

Når må du gjennomføre en kombinert prøve?

Hvis du skal få førerrett for første gang, eller utvide til ny førerkortklasse, og det kreves både kjørevurdering og en oppkjøring, må du gjennomføre en kombinert prøve. Det innebærer at du både gjennomfører en vanlig oppkjøring og en kjørevurdering samtidig. Sensoren må ha tilleggsutdanning for kjørervurdering.

Når må du gjennomføre en ny oppkjøring?

I saker hvor politiet har rimelig grunn (skjellig grunn) til å tro at du ikke lenger fyller kravene for å beholde førerretten, kan de pålegge deg å gjennomføre en ny førerprøve (oppkjøring) i tillegg til å kreve helseattest av deg. Dette er for å vurdere om du får beholde førerretten din eller ikke.

Det er politiet som fatter vedtak i disse sakene, og Statens vegvesen gir en sakkyndig uttalelse tilbake til dem.

Sensor med rett kompetanse

Under kjørevurderingen er det en sensor sammen med deg fra Statens vegvesen. Sensorene har en tilleggsutdanning innen kjørevurdering.

Å kjøre med noen andre, for eksempel en ergoterapeut eller trafikklærer, er ikke en kjørevurdering. Enkelte sykehus benytter likevel dette som en første vurdering for å se om helsen er god nok til å gjennomføre en kjørevurdering. De sykehusene som gjennomfører dette er blant annet:

  • Sunnaas sykehus på Nesodden
  • St. Olavs hospital i Trondheim
  • Universitetssykehuset i Nord-Norge i Tromsø

Bestille time til kjørevurdering eller ny oppkjøring

Du må selv bestille time til kjørevurdering eller ny oppkjøring hos Statens vegvesen hvis du har mottatt helse- eller synsattest fra legen som viser at du må gjennomføre kjørevurdering, brev fra statsforvalteren med anmodning om kjørevurdering eller brev fra politiet med pålegg om kjørevurdering. Du bestiller time ved å ringe direktenummeret som står opplyst i brevet du har mottatt. 

Før du kan bestille time, må du sende eller levere:

  • Helse- og/eller synsattest hvor det er merket av for kjørervurdering
  • Brevet fra statsforvalteren der det anmodes om kjørevurdering, eller
  • Brevet fra politiet der det står at du må gjennomføre en ny førerprøve (oppkjøring)

Det vil stå i brevene dersom statsforvalteren eller politiet har sendt oss en kopi av brevet sitt, og du trenger da ikke å sende det til oss. Bakgrunnen til at vi trenger dette brevet er for å kunne sette opp riktig time med riktig sensor når du tar kontakt med oss. 

Brevet fra statsforvalter eller politi kan sendes eller leveres inn både som original eller kopi. Helse- eller synsattest skal sendes eller leveres inn i original utgave.

Når må du gjennomføre en kjøretøytilpasning?

En kjøretøytilpasning er en forenklet kjørevurdering og mindre omfattende. Har du fått godkjent et førertilpasset kjøretøy, men har gjennomført og bestått den kombinerte prøven med en annen bil med samme tilpasninger, vurderer sensor om det er behov for at du også gjennomfører en kjøretøytilpasning.

Sensor vurderer også om du trenger en ny kjøretøytilpasning når du har fått godkjent et nytt tilpasset kjøretøy. Dette gjelder om du allerede har et lignende kjøretøy og tidligere har gjennomført en kjørevurdering med tilsvarende utstyr.

Dette er for å være sikker at du håndterer ditt førertilpassede kjøretøy trafikksikkert og på en trygg måte.

Utviklingen på kjøretøyet, utstyret og teknologien går raskt, noe som tilsier at utstyr som tilsynelatende virker likt, kan være ulikt å håndtere for føreren. En kjøretøytilpasning vil gi deg en trygghet ved at sensor har vurdert om tilpasningene fungerer for deg i trafikken.

Statens vegvesen ønsker å være sikker på at når det gis dispensasjon fra helsekravene til førerrett, skal det være trafikksikkert både for deg som kjører og de andre trafikantene.

Skulle du ikke bestå kjøretøytilpasningen, er dette ofte fordi tilpasningene ikke er gode nok, eller at du ikke er trygg nok på eget kjøretøy. Dette kan løses ved å justere tilpasningene, legge til tilpasninger eller å øve mer med kjøretøyet sammen med trafikklærer. 

Statens vegvesen sender deg et brev med nærmere informasjon om behovet for kjøretøytilpasning og timebestilling.