Artikkelen er frå 2016, og innhaldet kan vere utdatert.

Universitetet i Stavanger, Christian Michelsen Research og Danmarks Tekniske Universitet har satt i gang laserbaserte vindmålinger med lidarer i Bjørnafjorden. Lidar er en fjernmålingsteknikk som baserer seg på tilbakespredning av lys. Order «Lidar» er sammensatt av de engelske ordene light, detection and ranging.

Måler Dopplereffekten

Tre målere plassert på land sender lyspulser over Bjørnafjorden, og fanger opp signaler som reflekteres tilbake fra luftpartikler. Forskjellene mellom de sendte og reflekterte pulsene, den såkalte Dopplereffekten, tolkes om til vindhastighet.

Laserbaserte vindmålinger med lidarer er mye brukt innen vindenergi, for kartlegging av vindressurser og strømningsforhold i vindparker, og styring av vindturbiner.

I 2014 gjennomførte Universitetet i Stavanger, sammen med Universitetet i Bergen, Christian Michelsen Research og Danmarks Tekniske Universitet, et pilotprosjekt ved Lysefjordbrua, for å demonstrere muligheter denne teknologien gir i forbindelse med broprosjektering. Målingene ble delvis foretatt fra selve broen og over forholdsvis korte avstander.

Seks uker med måling i Bjørnafjorden

Prosjektet etterfølges nå av en seks uker lang målekampanje i Bjørnafjorden. Der er en 5 km lang bro planlagt som en del av Ferjefri E39-prosjektet. De store avstandene over fjorden krever videreutvikling av måleoppsettet og analyser av data.

Målet er blant annet å studere vindens romlige variasjon, som er av betydning for vindpåkjenninger på den planlagte broen. I tillegg vil de faktiske vindforhold over havet kunne sammenlignes med vinddata registrert fra målemaster på land.

Forskningsprosjektet er helt unikt internasjonalt. Det finansieres av Statens vegvesen og ledes av Professor Jasna Jakobsen ved Universitetet i Stavanger.

Her finner du mer informasjon om Lidar.

Lidaren er på plass ved Bjørnafjorden i Hordaland.

 

Aktuelt for fylke: Agder, Vestland, Møre og Romsdal, Rogaland, Trøndelag