Artikkelen er frå 2019, og innhaldet kan vere utdatert.

På Teknologidagene fikk mange prøve en ballongferd eller flytur i virtual reality (VR) over den nye flytebrua over Bjørnafjorden som er på planleggingsstadiet.

– Jeg har hatt mange innom standen i dag, det har vært gøy å få vise frem det nye verktøyet vårt, både til kolleger i Vegvesenet og til folk i andre deler av bransjen, sier Preben R. Madsen.

Madsen er BIM-koordinator i Vegvesenet, og forteller at når man har godt datagrunnlag finnes det nærmest ingen grenser for hva man kan gjenskape i virtuell virkelighet. Statens vegvesen og Sopra Steria har samarbeidet om utviklingen av løsningen. 

– Virtual reality er en fin måte for alle å få se hvordan brua vil se ut når den er ferdig bygget, men man bør helst ikke ha høydeskrekk, sier Madsen.

Her kan du lese mer om prosjektet Bjørnafjorden. 

Får lyst til å ta på brua!

– Dette var jo kjempegøy, det var så realistisk at jeg fikk lyst til å ta på brua, sier Helga Lysgård fra Nye Veier. Dette er et nyttig verktøy for entreprenører, det er interessant når man får en så virkelighetsnær fremstilling av hvordan brua vil se ut i terrenget når den er ferdig bygget, sier hun.

Lysgård fikk prøve en ballongferd, hvor man ser kantene av ballongkurven, og når man lener seg fremover kan man se ned i vannet.

– Verktøyet vårt gir mange muligheter, jeg har for eksempel prøvd å stå på toppen av brutårnet. Da knøt det seg i magen, for jeg visste egentlig ikke at jeg hadde litt høydeskrekk, ler Madsen.

 

Video

 

BIM og VR

– BIM og VR er fagtermer, kort fortalt er BIM en arbeidsmetodikk hvor digitale modeller danner grunnlaget for gjennomføringen av prosjekter enten det er et bygg eller en annen konstruksjon. Vegvesenet bruker BIM mye når vi bygger bruer. VR er en datateknologi som skaper en kunstig virkelighet.

Flytebrua over Bjørnafjorden er fem kilometer lang, og skal ligge i en bue over fjorden. Ved å ta på VR-brillene og bli med på en ferd over fjorden, får man en bedre forståelse av hvor brua skal gå, sier Madsen.

Madsen forteller at etter hvert kommer en nettløsning for PC hvor alle som ønsker kan bli med på en ferd over fjorden. Vi tror at et spill som er et interaktivt medium kan gi en ny informasjonsopplevelse sammenlignet med presentasjoner, tegninger og videoer, avslutter han.

Fakta:

BIM står for Bygningsinformasjonsmodellering, BIM er ment som kjernen i en samarbeidsmodell mellom de forskjellige bidragsyterne, som for eksempel byggherre, entreprenør, elektrikere, rørleggere, vedlikeholdere og offentlige myndigheter både under selve byggprosessen og senere gjennom hele bygningens levetid.

Virtual reality er «kunstig virkelighet», en datateknologi som lar brukeren påvirke og bli påvirket av et dataskapt miljø som skal etterlikne en virkelighet. De fleste «miljøene» med kunstig virkelighet omfatter både syns- og lydinntrykk og blir vist på en skjerm eller gjennom et spesielt stereoskopisk apparat (briller).

 

Preben Madsen instruerer Helga Lysgård i hvordan hun kan se flytebrua over Bjørnafjorden fra lufta. Foto: Linda Grønstad
Aktuelt for fylke: Agder, Vestland, Møre og Romsdal, Rogaland, Trøndelag