Etterutdanning og regodkjenning av trafikklærer
Trafikklærer må gjennomføre etterutdanning hvert femte år for å regodkjennes for fem nye år.
God kompetanse hos trafikklæreren er et viktig bidrag i arbeidet med Nullvisjonen.
Meningen med etterutdanning av trafikklærere er at den skal bidra til oppdatering, utdyping og repetisjon av utdanningen som ligger til grunn og som er vesentlig for yrkesutøvelsen.
Forskrift om etterutdanning og regodkjenning av trafikklærere (trafikklærerforskriften) stiller krav til lærernes etterutdanning.
Når det gjelder retningslinjene, er disse et levende dokument og kommer til å være gjenstand for endringer. Dato for siste oppdatering fremgår i dokumentet.
Vi anbefaler alle å bruke versjonen som ligger på våre nettsider, slik at man unngår å benytte seg av en utdatert utgave.
Generelle krav
- Trafikklærer må gjennomføre etterutdanning hvert femte år for å regodkjennes for fem nye år.
- Alle trafikklærere må gjennomføre etterutdanningens generelle del for å opprettholde godkjenningen sin i klasse B og AM147. Denne delen er fem dager.
- Hvis trafikklærer underviser i andre klasser, må vedkommende også gjennomføre etterutdanning i tilleggsklasser for å opprettholde godkjenningen. Denne delen er to dager per tilleggsklasse.
- For å opprettholde godkjenning som faglig leder, må det gjennomføres egen etterutdanning for dette. Denne delen er tre dager.
- Etterutdanningen skal gjennomføres hos godkjent kursarrangør eller kurstilbyder.
- Trafikklærer plikter å levere helseattest i forbindelse med regodkjenning.
Etterutdanningsgruppe
Statens vegvesen har som mål at alle trafikklærere får tilsendt informasjon om etterutdanningsgruppe innen 1. januar 2025. Vi prioriterer informasjon til første etterutdanningsgruppe.
Dersom du ikke har fått tildelt etterutdanningsgruppe, men mener at dette er noe du skulle hatt, må du ta kontakt med oss. Da sender en henvendelse til oss via og merker henvendelsen med "etterutdanning trafikklærer – mangler gruppe".
Godkjenningsperiode
Statens vegvesen utvikler en løsning slik at den enkelte lærer kan logge seg inn og finne informasjon om sin egen godkjenningsperiode. Løsningen publiseres så fort den er klar.
De som skal tilbake til yrket som trafikklærer
Hvis du skal starte som trafikklærer igjen etter å ha vært ute av yrket, må du sende en henvendelse om dette til oss. Denne sendes via , merk henvendelsen din med "etterutdanning trafikklærer – mangler godkjenning".
Nyutdannet trafikklærer og etterutdanningsgruppe
Når du får din første godkjenning som trafikklærer etter endt grunnutdanning, vil godkjenningen din gjelde i fem år fra 1. januar påfølgende kalenderår. Du må gjennomføre etterutdanning innenfor denne femårsperioden.
Spesialutdanning i tilleggsklasser
Hvis trafikklærer gjennomfører spesialutdanning, får vedkommende godkjenning i denne klassen, ut neste godkjenningsperiode. Dersom trafikklærer ikke gjennomfører generell del etterutdanning innen utløpet av godkjenningsperioden, vil godkjenning i tilleggsklassen man nylig har tatt spesialutdanning innen, midlertidig bli satt på vent til etterutdanning er gjennomført.
Registering av gjennomført etterutdanning
Kursarrangøren eller kurstilbyderen du har vært deltaker hos, rapporterer inn gjennomført etterutdanning elektronisk. Kravet er at det skal være innrapportert innen tre dager.