Neste uke blir Hålogalandsbrua på E6 i Narvik stengt for all trafikk. Statens vegvesen skal undersøke hvorfor asfalten løsner fra selve brua.

Bilde av Hålogalandsbrua på E6 i Narvik i tåke. Brua blir stengt hele uke 37. Årsaken er problemer med asfalt som løsner.
Hålogalandsbrua på E6 i Narvik blir stengt hele uke 37. Årsaken er problemer med asfalt som løsner. Foto: Statens vegvesen

Hålogalandsbrua vil bli helt stengt for trafikk fra mandag 9. september kl 07.00 til fredag 13. september om kvelden. Det blir omkjøring for trafikken om Rombaksvegen.

Gang- og sykkelfeltet vil også være stengt for ferdsel mens arbeidet på brua pågår. Dersom det blir regn eller mye vind, kan arbeidet på brua bli forsinket.

Må finne årsaken til at asfalten løsner

Årsaken til at brua må stenges, er problemer med asfalten. I kjørebanen mellom de to brutårnene ligger det en solid stålkasse. Her har asfalten løsnet fra underlaget flere steder, noe som er svært uvanlig. Konsekvensen er at asfalten krøller seg ut mot hvitstripa, og sprekker opp.  

Statens vegvesen oppdaget uregelmessigheter i asfalten allerede i 2022, og har fulgt utviklingen nøye. Det er gjort enkle vedlikeholdstiltak i vegbanen der problemet har påvirket fremkommeligheten. Nå vil Statens vegvesen til bunns i problemet.

– Nå skal vi undersøke fire testfelt på til sammen ca 1000 kvadratmeter. Vi skal fjerne asfalten og undersøke hvorfor den løsner. Vi trenger å vite årsaken, for å finne ei god og varig løsning på problemet, sier seksjonsleder Elisabeth Bech i Statens vegvesen.

Målet er at testfeltene skal gi svar på hvor omfattende problemet er, og hva som er den beste løsningen på lang sikt. Entreprenørene Norasfalt, Visinor Rehab og Velde Asfalt er engasjert i arbeidet, på oppdrag fra Statens vegvesen.

Større arbeid seinere

Statens vegvesen er forberedt på at det må gjennomføres et større arbeid på brua, mest sannsynlig i 2026. Vegvesenet har sett at asfalten har forverret seg i løpet av denne sommeren. De ønsker derfor å la testfeltene ligge gjennom hele neste sommersesong. Det kommende året vil bli brukt til å planlegge vedlikeholdsarbeidet.

– Vi skjønner at det blir belastende for de som bor i Narvik og for gjennomgangstrafikken, det gjelder både nå og når vi skal i gang med et større arbeid. Men vi har ikke noe valg, vi er nødt til å finne ei god løsning på problemene som har oppstått, sier Elisabeth Bech.

Statens vegvesen har en pågående reklamasjonssak mot hovedentreprenøren SRBG i forbindelse med asfaltproblemene.  

Hålogalandsbrua er ei 1533 meter lang hengebru. Brua ble åpnet i desember 2018.

Følg med på trafikkmeldinger

Hold deg oppdatert om situasjonen på vegene før du skal ut og kjøre. Sjekk status på www.vegvesen.no/trafikk eller via appen Vegvesen Trafikk, 

Aktuelt for fylke: Nordland