Artikkelen er frå 2018, og innhaldet kan vere utdatert.

– Prosjektet er nok et fantastisk turistveiprosjekt i betongsamlingen til Statens vegvesen.

Det sier en begeistret jury som torsdag kveld berømmet betongarbeidet på rasteplassen Bukkekjerka langs Nasjonal turistveg Andøya.

God løsning av tekniske utfordringer, kvalitet i utførelse av arbeidene, miljøforhold og arkitektoniske kvaliteter er kriteriene for å få denne utmerkelsen. Og Bukkekjerkja innfridde på alle punkt

Hellig og fredet sted

På dette stedet har naturen formet et alter og en prekestol. Dette var i førkristen tid også et hellig sted med offerhule der samer ofret til gudene. De siste 50–60 årene er det holdt årlig friluftsgudstjeneste der.

Arkitektur inspirert av natur

I sommer åpnet Vegvesenet denne rasteplassen med servicebygg, rasteplass og parkering anlagt i denne fjellformasjonen som er et fredet samisk kulturminne.

Arkitekturen er inspirert av de særegne og taggete fjellformasjonene. Morfeus Arkitekter og Veidekke ASA står bak bygget som har vært en kompleks og utfordrende oppgave både for ingeniører og arkitekter.

Sevicebygget har enveisspeil så en usjenert kan nyte utsikten over storhavet til tinderekken i nord. Fra utsiden reflekterer vinduene landskapet, og bygget i stål speiler omgivelsene.

Juryens betraktninger

Dette stedet har tiltrukket seg folks sjel så lenge man kan huske og det er ikke vanskelig å se for seg fjellformasjonene og steinene i dette området besjelet som grotesker der de fråder mot det ville havet i nattemørket. Og havet tok mange.

Morfeus har komplettert Bukkekjerka. Det har de gjort på en svært elegant måte med en samling av ekspressive skulpturelle brettede betongflak som henger sammen og spiller sammen med det enorme sceneriet på stedet. Det er sjelden man får en slik mulighet til å leke med fri form som i denne oppgaven.

Det er tatt utgangspunkt i de vakre taggete nordnorske fjellene, men med stor respekt. Det er kun addert. Betongflakene bukter og folder seg helt presist, alt langs rette linjer, bare så vidt forbi, ved siden av eller over naturens egne former.

Delt ut siden 1961

Betongtavlen har blitt utdelt av Norsk Betongforening siden 1961 – etter innstilling av en komité på fem medlemmer. To medlemmer er oppnevnt av Norske Arkitekters Landsforbund, og tre fra Norsk Betongforening.

Sevicebygget har enveisspeil så en usjenert kan nyte utsikten Foto: Espen Bergersen, Naturgalleriet.no