Artikkelen er frå 2019, og innhaldet kan vere utdatert.

Statens vegvesen er på plass under Arendalsuka (12. – 16. august).

Vi bidrar til å sette fokus på fremtidens transportløsninger, mobilitet i by, kampen mot transport- og arbeidslivskriminalitet og hvordan vi vil bidra til økt innovasjon og flere arbeidsplasser.

Dette er femte året Vegvesenet er på plass i Arendalsuka. I år har vi egen stand på «Hotellkaia», mellom Tyholmen hotell og Otterslandgården.

Foruten egne fagseminarer og debatter deltar ledere og fageksperter fra Statens vegvesen også på en rekke arrangementer i andres regi gjennom hele uka. 

Her er noen av Vegvesenets arrangementer:

Mobilitetsprisen: Vi kårer Norges smarteste by

Tid: Mandag 12. august, kl. 14-16 | Sted: Thon Hotel Arendal

Ved å kåre Norges smarteste by vil vi synliggjøre og spre kunnskap om alt det positive som skjer i norske byer innen smart og bærekraftig mobilitet.

I tillegg til selve vinnerbyen vil ytterligere tre byer få diplom/hederlig omtale.

Prisutdeler er samferdselsminister Jon Georg Dale.

De fire byene vil fortelle om hva de er mest fornøyd med å ha fått til innenfor smart mobilitet. Det blir også debatt om veien videre for smarte byer i Norge.

I juryen sitter Statens vegvesen, KS og ITS Norge. Med i arbeidet er også Sintef og NTNU.

Les mer på Arendalsuka.no og Facebook-arrangement.

 Hvordan stoppe farlige vogntog på norske veier?

Tid: Tirsdag 13. august, kl. 11-12 | Sted: Vegvesen-standen på Hotellkaia

Vi setter fokus på trafikkulykker hvor vogntog er involvert. Disse omtales ofte som «dødstrailere» i media. Vi ser hvem disse er, hvor mange ulykker er de involvert i og hvilke typer ulykker dreier det seg om. Vi ønsker også å se på hvem som er deres arbeidsgivere og oppdragsgivere.

Hensikten med debatten - som samler flere aktører fra sektoren - er å finne frem til nødvendige tiltak for bedre trafikksikkerhet og fremkommelighet på norske veier.

 Hvordan stoppe transportkriminalitet?

Tid: Tirsdag 13. august, kl. 13-14 | Sted: Vegvesen-standen på Hotellkaia

Statens vegvesen setter fokus på transportkriminalitet.

Per Herman Pedersen fra Vegvesenets egen krimenhet orienterer og gir gode råd.

Morten Lian (Arbeidstilsynet), Geir A. Moe (Norsk Lastebileier-Forbund - NLF), Jon Stordrange (NHO Transport) og Geir Kvam (Fellesforbundet) innleder og deltar i debatten.

Les mer på Arendalsuka.no og Facebook-arrangement

Ikke bli bil-svindlet

Tid: Onsdag 14. august, kl. 11.30-12.30 | Sted: Vegvesen-standen på Hotellkaia

Å kjøpe bil og ha et godt bilhold er ikke bare enkelt. Det kan handle om svindel, bidrag til organisert kriminalitet og manglende trafikksikkerhet.

Jon Molnes fra Vegvesenets egen krimenhet orienterer og gir forbrukerråd - sammen med representanter fra Norsk Bilbransjeforbund (NBF) og Norges Automobil-Forbund (NAF).

Innleggene og debatten setter fokus på ulovlige verksteder, arbeidslivskriminalitet og sosial dumping. Det blir mer om storskadede og kondemnerte kjøretøy og omsetningen og reparasjon av disse. Identitetsbytter, kloning, kilometerjuks, tuning og miljøjuks er også kjente forhold for Vegvesenets kontrollaktivitet.

Hva finner Statens vegvesen i sin kontrollaktivitet? Hvilken betydning har dette for deg og meg? Hvordan kan du som bileier og -kjøper sikre deg best mulig? Hvordan får du hjelp?

Les mer på Arendalsuka.no og Facebook-arrangement

Felles front mot arbeidslivskriminalitet

Tid: Onsdag 14. august, kl. 13-15 | Sted: Arendal kino (sal 1)

Det pågår omfattende brudd på lov og regelverk på norske bygg- og anleggsplasser. Statens vegvesen har styrket sin innsats mot useriøs og kriminell aktivitet i entreprisedriften. Situasjonen gir grunn til bekymring - og utfordrer både byggherrene og bransjen selv.

Hva gjøres og hvilke grep må komme fremover? Stykkevis og delt eller samlet i en felles front mot arbeidslivskriminalitet? Har aktørene i bygg- og anleggssektoren felles interesser?

Samferdselsminister Jon Georg Dale innleder. Statens vegvesen, Skatteetaten/A-krim, Statsnett, Byggenæringens Landsforening, Fellesforbundet og Skanska informerer, samtaler og diskuterer.

Les mer på Arendalsuka.no og Facebook-arrangement

Hvilke erfaringer har vi etter å ha testet selvkjørende kjøretøy i norske byer?

Tid: Onsdag 14. august, kl. 13.15-14 | Sted: Vegvesen-standen på Hotellkaia

Vi deler våre erfaringer med selvkjørende busser og maskiner.

Selvkjørende busser og maskiner har blitt testet ut flere steder i Norge. Vi presentere et knippe av utfordringene med å teste selvkjørende busser på Fornebu, Gjøvik og Kongsberg. Men aller viktigst vil vi sette fokus på hvordan vi jobbet oss gjennom, løste eller måtte tenke nytt når barrierer oppsto.

Statens vegvesen sammen med Kongsberg kommune, Bærum kommune, Testarena Kongsberg By&Lab og SmartCity Bærum står bak.

Les mer på Arendalsuka.no og Facebook-arrangement

Kan selvkjørende kjøretøy tilføre byen ny vitalitet?

Tid: Onsdag 14. august, kl. 14.30-15.30 | Sted: Vegvesen-standen på Hotellkaia

Vi ser på KPMGs «Autonomous Vehicle Readyness Index». Erfaringene med det norske regelverket så langt, samt situasjonen for de andre landene vi arbeider med i EU interegprosjektet «Sohjoa Baltic». Hva trenger vi av regelverk for næringsutvikling, Semcon og Applied Autonomy? Er selvkjørende kjøretøy først og fremst nyttige i byene, eller vil de også ha nytte i distriktene?

Deltakere er bl.a. KPMG, Applied Autonomy, Kongsberg kommune og Statens vegvesen.

Les mer på Arendalsuka.no og Facebook-arrangement

Offentlige anskaffelser som drivkraft for innovasjon og næringsutvikling

Tid: Torsdag 15. august, kl. 09-10.30 | «Samferdselsteltet» på Rådhuskaia

Innen 2022 vil utslipp fra ferjedriften være halvert. Ny teknologi utvikles. Først gjennom gassferja «Glutra» (2000), deretter elferja «Ampere» (2015), og nå blir verdens første hydrogenferje satt i drift i 2021.

Nullutslipp i ferjedriften er nå teknologisk mulig, med en potensiell utslippsreduksjon tilsvarende 300.000 biler. Samtidig skapes ny næringsvirksomhet og fantastiske muligheter for norsk leverandørindustri! Verden ser til Norge og teknologiutvikling i verdensklasse.

Denne utviklingen er resultat av Statens vegvesens aktive bruk av handlingsrommet som innkjøper av ferjetjenester, og fylkeskommunale innkjøpere som har dratt i samme retning. Erfaringene fra det offentliges kjøp av transport med ferje viser at innovasjon og utvikling kan forløses gjennom offentlige innkjøp. Erfaringen med dette offentlig-privat samarbeid er en suksesshistorie, som har gitt teknologi- og næringsutvikling i verdensklasse og gjør at verden ser til Norge.

Hvordan gikk dette til? Hvordan kan virkemiddelet «offentlige anskaffelser» og Statens vegvesens «metode for innovasjon» benyttes for å skape utvikling på områder hvor det offentlige er en stor innkjøper?

Dette er spørsmål som Vegvesenet og andre sentrale aktører vil belyse og diskutere.

Les mer på Arendalsuka.no og Facebook-arrangement

Nasjonal dugnad for bedre MC-sikkerhet

Tid: Torsdag 15. august, kl. 12 – 13.15 | Sted: Thon Hotel Arendal

Norge er best i verden på trafikksikkerhet. Men MC-førere har en betydelig høyere risiko og høyere ulykkestall enn andre trafikantgrupper.

Statens vegvesen har etablert og står nå i front for en nasjonal dugnad for bedre MC-sikkerhet i Norge. Med er Norsk Motorcykkel Union (NMCU), Motorsykkelimportørenes Forening, Norsk MC-forhandlerforening, NAF MC, Trygg Trafikk, Kongelig Norsk Automobilforbund, ATL, Nord universitetet, Trafikkforum og Politiet/UP.

Hvordan skal MC-sikkerheten på norske veier bedres? Må det kraftigere grep til? Er det veien, sykkelen eller sjåføren som er hyppigst årsak til de alvorlige ulykkene?

Les mer på Arendalsuka.no og Facebook-arrangement