Artikkelen er frå 2019, og innhaldet kan vere utdatert.

– Når noen via sosiale medier frister med rask og effektiv kjøreopplæring, så er det som oftest et forsøk på å lure folk for selv å oppnå egen økonomisk vinning.

Det sier Jon Molnes, leder av Krimseksjonen i Statens vegvesen. Han forteller at det er avdekket flere useriøse aktører som opererer med profiler på Facebook der de tilbyr tjenester innenfor kjøreopplæring som ikke er i tråd med lov og forskrifter. Likevel er det svært krevende å få Facebook til å stenge ned sider som har til formål å bedra folk.

Er du på jakt etter en godkjent trafikkskole? Da kan du besøke Vegvesenets nettside.

Benytter både fiktive og eksisterende navn på kjøreskoler

I februar i år ble Krimseksjonen i Statens vegvesen tipset om en ulovlig kjøreskole i Alta som tilbød rask og intensiv kjøreopplæring benevnt som «Kurs på 1-2-3». Tilbudet ble formidlet via forum på sosiale medier, og det ble benyttet både fiktive og eksisterende kjøreskolenavn.

– Kandidaten som tipset oss, hadde mottatt en faktura med logoen til en eksisterende trafikkskole, men organisasjonsnummeret som var oppgitt, eksisterte ikke. Derimot kunne kontonummeret tilbakeføres til personer som tidligere har vært forbundet med omfattende bedrageri, sier Molnes.

På en annen Facebookside reklamerer bakmennene med andre seriøse aktørers bilder og logoer.

– De forsøker å få deg til å forhåndsbetale for tjenester du blir lovet å få – men dette er rent bedrageri, advarer Molnes.

Tilbyr førerkort uten teoriprøve

En kjøreskole i Oslo oppdaget at deres bilde var misbrukt i annonseringen til en useriøs aktør. Denne aktøren tilbød førerkort i løpet av syv arbeidsdager – uten at du måtte ta teoriprøve!

Kommunikasjonen med den useriøse aktøren foregikk utelukkende på meldingstjenesten Messenger – og uten referanser til tid, sted eller personer.

Vanskelig å få Facebook til å stenge ned sider

I samarbeid med politiet ble Facebook-kontoen sporet til Italia, og politiet kontaktet Facebook for å få stengt siden. Det har ikke skjedd. Den aktuelle siden eksiterer fremdeles, og ifølge Facebook iverksetter de ikke tiltak så lenge det ikke er dokumentert (ved dom) at det fra siden blir bedrevet grov kriminalitet.

Ifølge Molnes arbeider politiet med å få på plass et verktøy hvor det blir mulig å gå mer offensivt til verks ovenfor slike sider, men det er så langt ikke på plass.

Krimseksjonen mottar gjerne informasjon og tips om profiler/kontoer på sosiale medier som driver med denne type bedrageri. Dette sender du til krimtips@vegvesen.no

 

Facebook - falsk kjøreopplæring
Via useriøse Facebooksider lokkes det med muligheten for å skaffe seg førerkort raskt og enkelt. (Skjermbilde fra Facebook). Foto: Skjermdump fra Facebook