Artikkelen er fra 2016, og innholdet kan være utdatert.

I samarbeid med Norsk Ornitolog Forening (NOF) og Naturvernforbundet er Statens vegvesen nå i gang med å kartlegge bestanden av viper i ytre Lier.

Arbeidet blir gjort i forbindelse med at Vegvesenet snart starter utbyggingen av rv. 23 mellom Dagslett og Linnes, og er i gang med planleggingen av ny veg mellom Linnes og E18.

- Vipa er på den nasjonale rødlista for en sterkt utryddingstruet art, sier Frode Nordang Bye, biolog i Statens vegvesen. – Vi ønsker derfor å finne ut av hvor mange viper som hekker i ytre Lier, og se om det er noe vi kan gjøre for å unngå å skade bestanden i forbindelse med vegutbyggingen i området.

Bye forteller at vipa foretrekker å hekke på jorder. – Dette er noe av det som gjør at arten nå er utryddingstruet. Den bygger reir og legger egg på jordene, der bøndene skal dyrke grønnsaker. Våronna starter stort sett samtidig som Vipene starter hekkingen, og dette er ingen god kombinasjon, sier han.

Arbeidet med å kartlegge vipene skjer i samarbeid med NOF og Naturvernforbundet.

Fakta om viper:

Vipa er en fugl i lofamilien. Den er vanligvis mellom 28 og 33 centimeter, med et vingespenn på mellom 67 og 87 centimeter. Vipa veier mellom 128 og 330 gram. Føde er hovedsakelig småkryp, og den foretrekker å spise om natten. Den har en karakteristisk fjærtopp på hodet. Hannene har en større fjærtopp enn hunnene. Oversiden av vipa er svart med et lite grønnskjær, mens undersiden er hvit (kilde: Wikipedia).

Vipe, rødlista fugleart
Vipa er på den nasjonale rødlista over utryddingstruede arter. ( Foto: Jens Erik Nygård, Norsk Ornitolog Forening (NOF)
Aktuelt for fylke(r): Viken