Artikkelen er frå 2008, og innhaldet kan vere utdatert.

I forbindelse med bygging av delstrekningen Krosby Knapstad på nye E18 gjennom Østfold, var det opprinnelig planlagt en rasteplass ved Dalen. Rasteplassen skulle ha tilkomst både for trafikken fra Oslo i vest og Askim i øst.

Mandag 8. desember overleverte leder av aksjonsgruppen ”toplanskryss ved rv. 122”, Helge Andersen, 1300 underskrifter for bygging av toplanskryss i Spydeberg.

Det er tidligere vedtatt i kommuneplanen at det ikke skal bygges toplanskryss ved rv. 122 i Spydeberg kommune. Hovedsakelig på grunn av nærheten til boligområdene Grååsen og Vollene. Midlene er omdisponert til opprusting av rv. 115 Vamma – Ringnesdalen som ender i toplanskryss ved Moen.

Prosjektleder E18, Bettina Sandvin informerte om at av- og påkjøringsrampen til rasteplassen ikke er et fullverdig toplanskryss med tanke på trafikkavvikling og trafikksikkerhet. Bygging av et fullverdig toplanskryss krever ny planprosess og finansiering da dette ikke ligger inne i planen for delstrekningen Krosby – Knapstad. Rasteplassen står på prosjektets kuttliste som er vedtatt av Stortinget. Endret markedssituasjon fører til at prosjektet må ta i bruk kuttlisten, og dermed blir ikke rasteplassen ved Dalen bygget.

Statens vegvesen regner med anleggstart i området rv. 122 våren/sommeren 2009, og det er derfor ikke mulig å få gjennomført nødvendig planprosess tidsnok til at et eventuelt toplanskryss kan bygges i samme periode. Det innebærer at dersom det skal bygges toplanskryss i Spydeberg, må dette bygges på et senere tidspunkt.

Tilstede på overrekkelsen var også ordfører i Spydeberg kommune, Stein Håland og formannskapsrepresentant Gunnar Espelid. Initiativet til en ny planprosess for toplanskryss ved rv. 122 i Spydeberg, må komme fra Spydeberg kommune.

F.v. Ordfører Spydeberg kommune, Stein Håland, formannskapsrepresentant, Gunnar Espelid, initiativtaker for kampanjen, Helge Andersen og prosjektleder E18, Bettina Sandvin.
Fra venstre: Ordfører i Spydeberg kommune, Stein Håland, formannskapsrepresentant, Gunnar Espelid, initiativtaker for kampanjen, Helge Andersen og prosjektleder E18, Bettina Sandvin.
Aktuelt for fylke: Viken