Artikkelen er frå 2018, og innhaldet kan vere utdatert.

Onsdag morgen 7. mars ble det sluppet ut basisk vann fra anleggsarbeidet i Soknedalstunnelen.

I arbeidet med Soknedalstunnelen blir det overskuddsvann. I dette vannet er det mye rester av sement, som er sterkt basisk. Før det basiske tunneldrivevannet kan bli sluppet ut i bekker og elver, blir det nøytralisert med CO2, som er en svak syre. Årsaken til utslippet er at tanken med CO2 gikk tom. Dermed ble unøytralisert vann sluppet ut direkte i Sokna.

- Når tunneldrivevannet ikke blir nøytralisert, har det høy pH. Vann med høy pH er skadelig for livet i elva. Utslippet kom i kombinasjon med meget lav vannføring i elva, som selvsagt er en ugunstig kombinasjon da det gir mindre fortynning av konsentrasjonen i elva. Vi ser meget alvorlig på denne hendelsen og har tatt kontakt med fylkesmannen, samt vår miljørådgiver for å drøfte hva vi bør kartlegge og undersøke av konsekvenser av utslippet, sier prosjektleder Harald Inge Johnsen i Statens vegvesen.

- For å tette fjellet rundt selve tunnelen slik at vi unngår større vannlekkasjer som kan gi setninger på overflaten, bruker vi forinjeksjoner med mikrosement i lange borhull. I arbeidet med tunnelen var det første runde med slike forinjeksjoner nå. Dermed ble forbruk av CO2 høyere enn vanlig, og det var antakelig derfor tanken gikk tom. Arbeidene ble stanset og rutinene vil gås nøye gjennom før arbeidene fortsetter, sier Johnsen.

Inndriften i Soknedalstunnelen var mandag 5. mars på 240 meter.

Aktuelt for fylke: Trøndelag