Artikkelen er frå 2014, og innhaldet kan vere utdatert.

Planleggingen av Hålogalandsvegen er i full gang. Her er en kort status på hva som foregår i det vi går inn i sommeren.

10. juni arrangerte Statens vegvesen et dialogmøte med de involverte kommunene og fylkeskommunene, og møtet markerte på mange måter den formelle starten av prosjektet.

Statlig plan
I NTP 2014-2023 nevnes Hålogalandsvegen som et særskilt prioritert prosjekt, og det pekes på mulighet for å bruke statlig plan for å sikre rask og effektiv gjennomføring av prosjektet.

Statlig plan innebærer at vedtaksmyndigheten overføres fra kommunene til staten, men at planarbeidet ellers følger samme behandlingsregler som for en «vanlig» kommunal planlegging.

Stemningen på møtet var positiv for bruk av statlig plan, og Statens vegvesen har på bakgrunn av det bedt kommunene komme med en uttalelse på hvorvidt de ønsker en statlig plan eller ikke, med frist 11. august. Tre av syv kommuner har så langt kommet med positive tilbakemeldinger.

Prosjektgruppen har avtalt et møte med Vegdirektoratet tidlig i september for å diskutere videre prosess med tanke på å søke om å få bruke statlig reguleringsplan.

Forprosjekt er satt i gang
I løpet av sommeren har Vegvesenet samlet sammen en intern ressursgruppe bestående av blant annet geologer, vegplanleggere, landskapsarkitekter, miljø- og kultur rådgivere og geoteknikere. De skal i samarbeid med prosjektledelsen utarbeide en forstudie, som skal være klar i løpet av høsten 2014.

Forprosjektet skal:

  • Avgrense/utelukke alternativer som åpenbart ikke er mulig å gå videre med.
  • Avgrense/konkretisere planområdet som grunnlag for arealplanleggingen og bestilling av videre ressurser til reguleringsplanene.
  • Beskrive hvilke konsekvenser som må utredes og hvilke undersøkelser som må gjøres i det videre planarbeidet.

Befaringer sikrer grunnlag
Det har blitt gjennomført flere befaringer langs traseen, med ulike typer fagfolk, for å sikre at de har det nødvendige grunnlaget for å levere gode innspill.

Reindriftsnæringen i området er en viktig premissgiver, og det er satt i gang en prosess for å involvere reineierne i området i den videre planleggingen.

Nye stillinger
Rett etter ferien lyses ut flere nye stillinger i prosjektet for å sikre at man har den kapasiteten som trengs for å løse oppdraget.

Planforum
Alle store arealsaker behandles vanligvis i planforum i den enkelte fylkeskommune. Siden Hålogalandsvegen strekker seg over to fylker, Nordland og Troms, er det bestemt at det skal arrangeres ett stort planforum i løpet av september/oktober. Hensikten er å få innspill til ting vi må være obs på under planleggingen.

Politisk referansegruppe
I løpet av høsten 2014 skal det opprettes en politisk referansegruppe hvor ordførerne i de berørte kommunene inviteres til å delta i prosessen underveis. I tillegg inviterer vi med en representant fra hvert av regionrådene i Lofoten, Ofoten, Vesterålen og Sør-Troms.

 

Det planlegges - her på befaring. Foto: Therese Frivåg Lund
Aktuelt for fylke: Nordland, Troms og Finnmark