Artikkelen er frå 2013, og innhaldet kan vere utdatert.

Vi søker interessenter som ønsker steinmasser og/eller kan leie ut egnet område til midlertidig deponering.

Statens vegvesen vil som en del av arbeidet med reguleringsplanen for avlastningstunnelen gjennom Harstadåsen utrede midlertidig massedeponi og hvordan overskudd på utsprengte steinmasser fra tunnelen skal disponeres. Anslått totalt volum masser fra tunneldrift er ca. 220.000 lm3 (løse kubikkmeter).

Oppstart årsskifte 2014/2015
Steinmassen vil bli tatt ut i løpet av en periode på ca. 1 år med planlagt senest oppstart ved årsskiftet 2014/2015.

Dette medfører at gjennomsnittlig ca. 18.300 lm3 samfengt steinmasse må transporteres og deponeres hver måned i denne perioden.

Deponering
Under gjennomføring av Harstadpakken vil massehåndteringen blant annet omfatte behov for arealer til:

  • mellomlagring og behandling av minimum 50.000 lm3 samfengt steinmasse i anleggsperioden 2015-2019, som planlegges gjenbrukt i Harstadpakken
  • deponering inklusiv evt. mellomlagring av ca. 170.000 lm3 overskuddsmasser

Egnet som fyllmasser
Dominerende bergarter langs tunneltraseen er konglomerat, amfibolitt, marmor og glimmerskifer. Overskuddsmassene anses i hovedsak å være egnet som fyllmasser. Se utdrag av geologisk rapport nedenfor.

Konkurranse i 2 trinn
For å sikre at håndtering av overskudds- og gjenbruksmasser kommer Harstadpakken og brukerne av Harstadpakken til nytte på best mulig måte vil Statens vegvesen prekvalifisere interessenter for en konkurranse med forhandlinger i faser - alle statlige, fylkeskommunale, kommunale eller private aktører som kan ha behov for alt eller deler av massen.

Trinn 1
Det første trinnet vil bestå i å kvalifisere et utvalg av interessenter som innen angitt frist har meldt skriftlig melding om interesse og det andre trinnet vil omfatte forhandlinger i faser med interessenter som er funnet kvalifiserte.

Kvalifikasjonskrav alternativ A:
Interessenter som kun ønsker å kvalifisere seg for overtagelse av overskuddsmasser må, sammen med skriftlig melding om interesse:

  • kunne overta minimum 5.000 lm3
  • angi minimum og maksimum antall lm3 steinmasser som ønskes overtatt
  • redegjøre for formålet samt dokumentere reguleringsstatus på område(r) hvor permanent(e) fylling(er) er planlagt
  • redegjøre for evt midlertidig godkjent deponi for mellomlagring av masser både før og etter at fyllingsarbeidene er startet

Kvalifikasjonskrav alternativ B:
Interessenter som kun ønsker å kvalifisere seg for utleie av et egnet område for midlertidig massedeponering og -behandling må, sammen med skriftlig melding om interesse:

  • redegjøre for disponibelt område for utleie samt dokumentere reguleringsstatus på område(r) som kan benyttes til mellomlagring og behandling av samfengt steinmasse i anleggsperioden 2015-2019

Kvalifikasjonskrav alternativ C:
Interessenter som både ønsker å kvalifisere seg for overtagelse av overskuddsmasser og for utleie av et egnet lagerområde for midlertidig massedeponering og -behandling må, sammen med skriftlig melding om interesse:

  • kunne overta minimum 5.000 lm3
  • angi minimum og maksimum antall lm3 steinmasser som ønskes overtatt
  • redegjøre for formålet samt dokumentere reguleringsstatus på område(r) hvor permanent(e) fylling(er) er planlagt
  • redegjøre for evt. midlertidig godkjent deponi for mellomlagring av masser både før og etter at fyllingsarbeidene er startet
  • redegjøre for disponibelt område for utleie samt dokumentere reguleringsstatus på område(r) som kan benyttes til mellomlagring og behandling av samfengt steinmasse i anleggsperioden 2015-2019.

Trinn 2
I trinn 2 vil interessenter som blir valgt til å delta i konkurranse med forhandlinger i faser, motta et konkurransegrunnlag.
Det tas sikte på å distribuere konkurransegrunnlaget i månedsskiftet februar/mars 2013.

Tilbudsfrist vil bli angitt i konkurransegrunnlaget.

Det tas sikte på å inngå avtaler med interessenter i løpet av mai 2013, med forbehold om Stortingets behandling av proposisjonen om finansiering av Harstadpakken.

Meld interesse innen 13. februar 2013
Frist for skriftlig melding om interesse er onsdag 13. februar 2013.
Sendes   - og merkes "Harstadpakken".

Kontakt
Hans-Arne Haugland, prosjektleder
Mobil: 900 93 112
E-post:


Foreløpig geologisk rapport
Utdrag av foreløpig geologisk rapport - bergarter:

Bergartsfordelingen vist på tegning 150 er hovedsakelig basert på NGUs berggrunnsgeologiske kart. Over hele den planlagte tunneltraseen er det imidlertid observert glidende overganger mellom bergartslagene. Det forventes derfor at bergarten langs hele tunneltraseen vil være glimmerskifer i veksling med amfibolitt. Marmor vil trolig opptre som benker i disse bergartslagene.

Den utførte refraksjonsseismikken viser i all hovedsak seismiske hastigheter over 5000 m/s på tunnelnivå. Dette indikerer generelt homogen, fast berggrunn. De gjennomgående høye seismiske hastighetene kan også gjenspeile at målingene er gjennomført nesten parallelt med bergartsskifrigheten og dermed orientert langs bergartsmineralene. Dette kan gi høyere hastigheter enn det som er reelt for bergmassen.

Ved påhugget i sør (P250) ble det registrert en kalk- og glimmerholdig amfibolitt. Ca. 100 m NV for påhugget ble det observert en lite oppsprukket marmor. Denne bergarten er også blottet over ca P500.

Over ca. P750 ble det registrert en forvitret glimmerskifer. Dette sammenfaller godt med registreringer gjort i forbindelse med bygging av Harstad sykehus. Under dagens sykehus ble det registrert en glimmerskifer som var svært svak og forvitret. Dette kan være en følge av overflateforvitring, men det kan også være en indikasjon på at det eksisterer en svakhetssone i berget i dette partiet. De seismiske profilene i dette området gir ikke noe entydig svar på dette.
Det ble registrert soner med lav seismisk hastighet i 2 av profilene, men generelt er de registrerte, seismiske hastighetene i dette området høye (over 5000 m/s).

Videre nordover langs traseen ble det observert glimmerskifer og amfibolitt uten noen markant bergartsgrense. Det ble også registrert marmor. Den registrerte marmoren er lite oppsprukket og opptrer trolig som solide benker i bergartslagene.

 

 

 

Aktuelt for fylke: Troms og Finnmark