Lastebileier Arild Olsbakk får en tryggere arbeidsplass på riksveg 3 når Statens vegvesen åpner ny strekning i Tynset 17.desember.

Bildet viser lastebileier Arild Olsbakk, sittende bak rattet på sin lastebil, mens han kjører på en smal veg langs dagens rv. 3.
Lastebileier Arild Olsbakk får en tryggere arbeidsveg på riksveg 3 når Statens vegvesen åpner den nye vegen langs nord for Tynset. - Helt fantastisk, sier Olsbakk etter at han fikk prøvekjøre den nye vegstrekningen. Foto: Statens vegvesen

I 74 år har trafikken kjørt den krevende vegen gjennom Tunndalen. Tunna bru ligger i et søkk over sideelva til Glomma, og stigningen opp fra brua mot nord har skapt problemer for tungtrafikken i flere år.

Arild Olsbakk (44) har kjørt store vogntog på transportstrekningen mellom Oslo og Trondheim i 26 år. Hvert tredje kjøretøy på riksvegen er en tungbil. De siste årene har 50 kilometer veg blitt breddet ut til ni meter på riksveg 3 i Østerdalen.

Olsbakk roser arbeidet Statens vegvesen har gjort for å gjøre den raskeste vegen mellom Østlandet og Trondheim tryggere med bedre framkommelighet. Han er daglig leder i Arne Olsbakk Transport  AS på Koppang. Firmaet har 14 ansatte. Olsbakk er også styreleder i Norges Lastebileierforbund i Innlandet.

Bildet viser Arild Olsbakk som sitter i bilen, mens Per Arne Sønmør, anleggsleder i Johs. Syltern og Stig Johansen, byggeleder i Vegvesenet står utenfor.
Arild Olsbakk skryter av jobben Statens vegvesen og Johs. Syltern har gjort med den nye vegen på rv. 3 ved Tunna i Tynset. Per Arne Sønmør er anleggsleder i Johs. Syltern, mens Stig Johansen er byggeleder i Vegvesnet. Foto: Statens vegvesen

Kan senke skuldrene

Tirsdag fikk Olsbakk prøvekjøre den 3,8 kilometer lange nye strekningen med ny bru over Tunna som rosinen i pølsa.  Selv om han har ledet transportfirmaet siden 2008, kjører han fortsatt stor bil  rv. 3 noen dager hver uke.

– Det er helt fantastisk. Alle vi som kjører tungbil i Østerdalen har fått en bedre hverdag på 3-ern de siste årene. Nå kan vi senke skuldrene enda et hakk. Vi slipper å være redd for hva vi møter rundt neste sving, sier Olsbakk.

Det har også blitt fjernet mye vegetasjon langs rv. 3 slik at sjåførene har større kontroll på elg og annet vilt langs vegen. Mindre vegetasjon gir også færre skyggepartier. Det gjør at vegen tørker raskere. Alt dette gjør vegen mer trafikksikker.

To krevende strekninger

Olsbakk er særlig glad for vegen over Tunna og at Vegvesenet bygger ny veg forbi Messeltsvingene i Koppang.

– Dette er to strekninger som har vært ekstra krevende for rv. 3 trafikken med flere ulykker. Hver vinter kjører store kjøretøy seg fast i bakkene opp fra brua på veg nordover. Da har det korket seg raskt i begge retninger, sier Olsbakk.

Det legger heller ingen demper på humøret at staten tar hele regningen for vegarbeidet på riksvegen.

Rimeligere og i tide

Byggeleder Stig Johansen i Statens vegvesen, Utbygging, mener entreprenøren Johs. J. Syltern har gjort en meget god jobb.

– Entreprenøren har bygd vegen under det endelige budsjett, og noen uker raskere enn planlagt. Bedre blir det ikke for oss i Vegvesenet, sier byggeleder Stig Johansen i Statens vegvesen, Utbygging.

Gamle Tunna bru skal rives. Den 300 meter lange vegen nord for brua tilbakeføres til naturen. Vegen sør for brua blir fylkesveg. Det gjenstår noe arbeid med å sette opp skilt og rekkverk, før vegen kan åpnes for trafikk tirsdag 17. desember.

Bildet viser en anleggsmaskin som setter ned gjerdestolper til autovern.
Det er hektisk innspurt i anleggsarbeidet ved Tunna fram mot åpning tirsdag 17. desember. Vegard Lie i Gjerde monterte rekkverk. Foto: Statens vegvesen

Nesten fem kilometer ny veg

I tillegg til den nye vegen langs Tunna, har Vegvesenet fortsatt det svært kostnadseffektive vegarbeidet i Østerdalen med å utbedre flere strekninger. Denne høsten er Vegvesenet ferdig med en strekning på halvannen kilometer rett sør for Kvikne.

– Her er vegen blitt god som ny for en meterpris på 22.000 kroner, sier byggeleder Einar Aakerøien i Statens vegvesen, Drift og vedlikehold.

Dette er en del av strekningen på seks kilometer fra Storåsen – Granengmoen. Her ble ca. 2,5 kilometer, Hyllbekken – Granengmoen, utbedret og breddeutvidet i 2023. Det er Tronfjell Maskin AS i Alvdal som utfører jobben. 

– Sammen med en fremoverlent og løsningsorientert entreprenør leverer vi veldig mye veg for pengene, sier Aakerøien.

Planer om mer «ny» veg

Kommer det mer penger til rv. 3, er planen å utbedre og utvide vegen videre sørover ca.1,5 kilometer mot Storåsen i 2025. Videre er det planer om nok en kilometer sørover.

Vegvesenet jobber også med reguleringsplan for en strekning ved Tunfoss. Denne skal kobles sammen med Tunna prosjektet. Reguleringsplanen er forhåpentligvis godkjent første halvdel 2025.

Aktuelt for fylke: Innlandet