Artikkelen er fra 2021, og innholdet kan være utdatert.

Klipper vegkantene for mer artsrikdom og bedre trafikksikkerhet.

I hele juni skal Statens vegvesen drive med kantslått langs riksvegene.

– Det gjør vi for å ta vare på de artsrike vegkantene, hindre spredning av uønskede arter og bidra til trafikksikker og hyggelig ferdsel langs vegene, sier miljøansvarlig Hanne Mørch i Statens vegvesen.

God sikt er viktig for trafikksikkerheten.

– Med kantslått passer vi blant annet på at vegkantene ikke blir overgrodde og hindrer sikten, sier Mørch.

Kantslått til rett tid er viktig for å fjerne kraftigvoksende vegetasjon og hindre spredning av skadelige planter som tar livet av artene rundt seg.

– Det gir en mer artsrik vegkant, som til slutt vil være positivt for insektslivet langs vegene, sier Mørch.

Illustrasjonsbilde kantslått
Illustrasjonsbilde kantslått. Foto: Ellinor Hansen

Naturvernforbundet er opptatt av at de offentlige vegeierne har god kunnskap om biologisk mangfold, og bidrar i bekjempelsen av fremmede arter som f.eks. lupiner. De må klippes ned mens de blomstrer, men før de setter frø.

– Vi veit at Vegvesenet jobber mye med dette, og det er bare å fortsette utviklingen for å få til optimal og økologisk best mulig skjøtsel av vegkantene. Ved å begrense fremmede arter, forsterker vi levevilkårene for naturlige norske arter som trives i vegkantene og vegskråningene, sier fagleder Arnodd Håpnes i Naturvernforbundet.

Kantslått gjort på riktig tidspunkt fremmer naturlig blomstermangfold, og gir leveområder for sårbare pollinatorer.

– Vi håper andre vegforvaltere, som fylkeskommuner og kommuner, har like gode faglige mål og ambisjoner for naturmangfoldet som det Statens vegvesen legger opp til, sier Håpnes.

Kantklipp to ganger i sesongen

De fleste vegkantene klippes to ganger i sesongen; første gang i mai-juni og andre gang i august-september. Vegkanter med stort botanisk artsmangfold blir kartlagt, og bruken av plantevernmidler er redusert drastisk de siste årene.

– Klipping av vegkanter tidlig i juni er ikke optimalt for humler og andre insekter, men det er viktigere å hindre at skadelige planter spres i juni, når insekter har matfat mange andre steder, enn at vi har blomstrende vegkanter. Da beholder vi mer artsmangfold også i fremtiden, sier Mørch.

Det har dessverre hendt at driftsentreprenører ved en feil har slått lavtvoksende vegkanter i juni og juli, selv om dette ikke sto i driftskontrakten.

– Vi forsøker selvfølgelig å unngå slike feil, og vi prøver å være så skånsomme vi kan. Vi er alltid ute etter nye og skånsomme metoder for å drifte bedre, sier Mørch.

For å opprettholde sikkerheten så lenge kantslåtten pågår, er det viktig å vise hensyn og holde avstand. Gjenstander, stein og søppel som er gjemt i gresset kan fyke ut fra klipperne.

Blomstrende vegkanter
Illustrasjonsbilde. Blomstrende vegkanter. Foto: Knut Opeide