Artikkelen er fra 2021, og innholdet kan være utdatert.

Mens mange hoteller sliter, er det full fart på Vegvesenets klimanøytrale hoteller. Rundt 300 salamandere sjekker nå ut.

Statens vegvesen sørger for at både folk og fe og salamandere kommer seg fram

Utrydningstruet storsalamander

Storsalamanderen er utrydningstruet i hele Europa. Den lever i dammer og våtmarker som stadig forsvinner på grunn av naturinngrep. Om vinteren søker den frostfritt ly og går i dvale i nærheten av dammen – gjerne i små jordhuler.

Mange ble påkjørt

Lahelldammen ved Drammen ligger mellom to trafikkerte veger. Den har en av landets største kolonier av salamandere  - rundt 1500 storsalamander og 7500 småsalamander.

Tidligere ble mange salamandre overkjørt til og fra overvintring. Det gjorde at Statens vegvesen for noen år siden bygde fire salamanderhotell på riktig side av vegen. Det ble gjort i samarbeid med Norsk institutt for naturforskning (NINA).

Både par og single, unge og eldre

Forsker Børre Dervo fra NINA har vært hotelldirektør for salamanderhotell-kjeden i flere år. Han er en av landets fremste eksperter på salamandre og har fulgt både byggeprosessen og hotellgjestene med argusøyne.

- Gjesteboka viser at både eldre og yngre, single og par sjekker inn. Ti prosent av gjestene er den rødlistede storsalamanderen.

Det er tydelig at gjestene liker seg, de kommer nemlig tilbake år etter år. Det viser helsesjekken av alle som forlater hotellet; Gjestene blir nemlig stadig lengre og eldre.

Det gode belegget på hotellet viser at salamandere også kan bo og trives i urbane strøk, bare det et tilrettelagt.

Hotellene har enkel standard og består av mindre stein, dekket av duk og jord. Fra ett av hotellene går det en kanal fra inngangen og ned til dammen. Fra de andre tre hotellene er det mindre enn 10 meter fra hotellet og ned til dammen. Det er altså kortreiste gjester.

Høysesong

I disse tider er det høysesong på hotellet, og det er et yrende liv når 3-400 gjester skal sjekke ut.

- Det er vanskelig å holde to-meter`n, her, ja. Gjestene har ligget trangt i klynger, og det kan ha reddet mange liv gjennom en kald vinter, sier Dervo.

Oppskriftsbok

Nylig ble det utgitt ei håndbok for skjøtsels av salamander, noe som er til nytt for andre vegprosjekt.

- Det er lagd mange salamanderhotell med dette som modell, så dette har rett og slett blitt en stor og viktig hotellkjede.

Tiltak for å ta vare på mange slags dyr

Veger kan være en barriere for dyr siden trekkruter blir delt opp. Dyrenes leveområder blir også delt opp i stadig mindre biter.

- Oppdeling av leveområder er en av de største truslene mot naturmangfoldet. I verste fall kan det føre til at bestander blir isolert og på lang sikt forsvinner. Statens vegvesen bygger blant annet over- og underganger for å sikre at dyr kan bevege seg fritt mellom leveområder og ikke blir påkjørt. Statens vegvesen gjør tiltak for alt fra salamandere og padder til trekkfugler, flaggermus, villrein og elg.

Det sier Frode Bye i Statens vegvesen som var byggherre for den vellykkede hotellkjeden.

Gjesteboka i lobbyen viser at hotellet er populært både blant eldre og yngre, single og par. Det er også mange faste gjester. Korona-avstand er tilpasset forholdene Foto: Børre Dervo