Hvem blir årets trafikksikkerhetskommune?
Årets trafikksikkerhetskommune 2022 skal kåres. Målet er å bedre trafikksikkerheten gjennom å inspirere til styrket trafikksikkerhetsarbeid i kommunene.
Prisen for Årets trafikksikkerhetskommune 2022 er på én million kroner, og går til en kommune som kan vise til et faglig godt og systematisk trafikksikkerhetsarbeid over tid og som samtidig har gode planer for videre arbeid. Kommunen må ha en trafikksikkerhetsplan, blant annet for sikring av skoleveiene.
– Norske veier er tryggere enn noensinne. Fjoråret viste at vi for andre år på rad kom under 100 drepte på et år. Men historisk lave dødstall til tross, det er fortsatt en vei å gå på veg mot nullvisjonen og 0 drepte og hardt skadde i trafikken. Vi er avhengige av det gode samarbeidet vi har med andre. Derfor er det flott med en pris som inspirerer kommunene til videre innsats, sier leder for trafikksikkerhet i Statens vegvesen, Guro Ranes.
Fylkeskommunene nominerer sine beste kommuner
Det er 11. året på rad at Samferdselsdepartementet søker etter kandidater til prisen. De har sendt ut invitasjon til fylkeskommunene og ber dem nominere to eller tre kommuner som har utmerket seg i sitt trafikksikkerhetsarbeid. Alle fylkeskommunene oppfordres til å nominere kandidater.
Det er Statens vegvesen som administrerer prosessen og som står for den videre saksbehandlingen. Samferdselsdepartementet tar den endelige avgjørelsen, etter råd fra Kontaktutvalget for trafikksikkerhet.
Dette er kriteriene:
- Prisen skal gå til en kommune som kan vise til godt trafikksikkerhetsarbeid og til gode planer for videre arbeid med trafikksikkerhet.
- Det er en forutsetning at kommunen har en trafikksikkerhetsplan der også sikring av skoleveger inngår.
- Trafikksikkerhetsplanen skal være et aktivt dokument som oppdateres jevnlig og som er forankret i ledelse, administrasjon og de ulike befolkningsgrupper.
- Kommunen må kunne dokumentere gjennomførte tiltak, at tiltakene er evaluert og har positiv effekt på trafikksikkerheten.
Tidligere prisvinnere
Prisen blir i år delt ut for 11. gang. I fjor gikk prisen til Bømlo kommune, i 2020 fikk Rollag kommune prisen, i 2019 Nord-Aurdal, i 2018 Fredrikstad kommune, i 2017 Kvinesdal kommune, i 2016 Ski kommune, i 2015 Alta kommune, i 2014 Bodø kommune, i 2013 kommunene Austrheim og Lindås, og i 2012 Nøtterøy kommune.