Augusttrafikken krevde sju dødsofre. Det er to færre enn i juli, og halvparten så mange som i juni. Dette viser Statens vegvesens foreløpige ulykkestall.

Veg med møtende biler, og skilt i vegkanten med teksten: Over fartsgrensa?
Sommertrafikken i år krevde 30 menneskeliv. Vær oppmerksom, ta tak i egne uvaner bak rattet og bli med på en «nasjonal atferdsendring» for å gjøre veien tryggere for alle, oppfordrer Statens vegvesen. Foto: Bård Asle Nordbø

Så langt i år er 67 drept på norske veier, som er seks færre enn på samme tid i fjor. Totalt døde 30 mennesker i sommertrafikken – i juni, juli og august.

Varme dager og ferietid kan ha sine skyggesider. Sommeren er dessverre «høysesong» for alvorlige ulykker på veiene.

– Juni var en måned der mange mistet livet i trafikken, sier Guro Ranes, direktør for trafikksikkerhet i Statens vegvesen.

– Siden da, i juli og august, har vi heldigvis hatt lavere ulykkestall enn vi har sett de siste somrene. Jeg vil takke trafikantene for å ha bidratt til dette, sier hun.

– Til dere som har valgt å kjøre rusfritt, holde fartsgrensen og oppmerksomheten på veien: Dere skal vite at det hjelper!

Første dødsoffer i Finnmark

I august kom årets første dødsoffer i trafikken i Finnmark, da en bilfører kjørte av veien i Gamvik. Det har ellers vært to omkomne i Nordland, og én drept i henholdsvis Troms, Akershus, Buskerud og Oslo, i august.

To av ulykkene var MC-ulykker, én var fotgjengerulykke, og fire omkom i personbil. Det var tungbil involvert i tre av ulykkene. Fem av de omkomne var menn og to var kvinner.

Vær oppmerksom – ta tak i uvanene bak rattet

Statens vegvesen er i gang med en spesiell oppfordring til trafikantene der de inviteres til å bli med på en «nasjonal atferdsendring» for å gjøre veien tryggere for alle. De skal velge seg noe de skal slutte å gjøre mens de kjører – enten det er å spise, sitte i egne tanker, bruke mobil eller å stille inn GPS’en. Målet er å fylle landet med mer oppmerksomme sjåfører.

– Mange har meldt seg på utfordringen allerede, sier Ranes, – og det er bra, men vi vil ha «hele Norge» med på dette, for det gjelder oss alle. Hva med å ta en titt på dine egne vaner?

Bli med på utfordringen og se hvordan små endringer kan gjøre en stor forskjell: kjoreutfordringen.no