Av de nesten 4.000 busspassasjerer som ble kontrollert satt i underkant av 300 uten sikkerhetsbelte.

Totalt 3.645 busspassasjerer over hele Norge ble kontrollert for beltebruk da Statens vegvesen gjennomførte sine kontroller i forrige uke. 

Flest kontrollert i Innlandet

Flest passasjerer ble kontrollert for bruk av sikkerhetsbelte i buss i Innlandet fylke med 956 passasjerer. Deretter fulgte Vestland fylke med 801 passasjerer, etterfulgt av Trøndelag med 397 passasjerer.

Vestland – best i klassen

I Vestland var det færrest passasjerer, 18, som satt uten sikkerhetsbelte sammenlignet med antall passasjerer som ble kontrollert. Telemark og Trøndelag registrerte derimot flest passasjerer uten belte sammenlignet med de som ble kontrollert.

Totalt ble 253 passasjerer registrert uten sikkerhetsbelte, og av disse var 249 passasjerer over 15 år og fire passasjerer under 15 år.

– Målet vårt er at flest mulig skal bli mer bevisste på beltebruk også i buss. Vi ønsker at det blir til en god vane, på lik linje som å bruke belte i bilen, sier prosjektleder Ingvild Ryengen-Bjerke i Statens vegvesen.

Viktig med aktive påminnelser

Aktive påminnelser påvirker beltebruken i positiv grad. Undersøkelser viser at det er høy aksept for påbud om bruk av sikkerhetsbelte på buss, men bevisstheten i øyeblikket er likevel lav. Nå viser våre siste undersøkelser likevel en positiv trend. Flere som tar buss ofte, der belte er montert, sier at de bruker belte nå sammenlignet med tidligere.

- Fester du beltet på deg selv, bidrar du også til økt sikkerhet for de andre på bussen! Disse kontrollene er med på å minne passasjerene om at de kan bli like tunge som en elefant hvis det skjer et uhell, sier Ryengen-Bjerke videre.

Sikkerhetsbelte – livredder nummer én

Å bruke sikkerhetsbelte i buss er en gratis forsikring, og livredder nummer én.

I tillegg er bussnæringen er en deltakende kraft og samarbeidspartner i Statens vegvesens belte i buss arbeid.