«Mission Impossible» i Strindheimtunnelen i Trondheim
Det minner om Tom Cruise’s klassikere når dronen manøvrerer og skanner med millimeterpresisjon mellom element og hvelv, på kryss og tvers av stag og wirer.
Men dette er ingen Hollywood-produksjon.

Svært presise målinger fra dronen gjør det mye enklere for vedlikeholdsseksjonen midt i divisjon Drift og vedlikehold å planlegge nødvendige sikringstiltak for Strindheimtunnelen.
– Dette kan forkorte stengetiden når tunnelen skal utbedres, da sparer vi også penger og ikke minst gjør dette at utbedringene kan gjennomføres med bedre kvalitet, sier vedlikeholdssjef i midt Johnny Skår.
Sprekker og deformasjoner
Bakgrunnen er funn av sprekker og deformasjoner i berget og sprøytebetongen i den høytrafikkerte rv. 706 Strindheimtunnelen i Trondheim, som går fra Møllenberg, under Kuhaugen til Strindheim.
– Funnene ble gjort i forbindelse med en planlagt 5-årig hovedinspeksjon. Vi igangsatte derfor en grundig spesialinspeksjon parallelt med prisme- og rystelsesmålinger, samt jevnlig kontrollregime, forteller Skår
Han understreker at tunnelen er helt trygg for trafikk frem til det gjøres tiltak, men at det likevel er nødvendig å få utbedret dette så raskt som mulig.
Les mer om funnene i Strindheimtunnelen her:
Innovativt samarbeid med Trondheims-firma
Droneselskapet ScoutDI fra Trondheim leverer vanligvis droneteknolgi i hovedsak internasjonalt til skipsnæringen, produksjonsindustri, vindkraft og offshore. De har et norskutviklet dronesystem for sikker inspeksjon av innendørs rom med utgangspunkt i forskningsmiljøene i SINTEF og NTNU.
– Det 3D LiDAR-baserte navigasjonssystemet muliggjør sikre og stabile inspeksjonsflyvninger i svært trange og utilgjengelige omgivelser, stedfestede visuelle data og tykkelsesmålinger ved hjelp av ultralyd i miljø hvor GPS ikke fungerer. I tillegg har dronen kabel i stedet for batteri, som gir den betydelig lengre arbeidstid enn droner som stadig må skifte batteri eller lade. Dette gjør dronen svært godt egnet for store, men trange konstruksjoner og lange arbeidsøkter, sier CEO Nicolai Husteli i ScoutDI.
Dronen bruker lasersensor (LiDAR) til å kartlegge omgivelsene og leverer nøyaktighet ned på centimeter nivå. Vanlige droner krever som regel godt lys og GPS-dekning for å fly sikkert, og derfor egnet dronen fra ScoutDI seg perfekt i de mørke og trange rommene mellom berget og betongelementene i Strindheimtunnelen, forteller Husteli.
– Dette var et spennende og nytt forsøk for oss i en bransje som vi vanligvis ikke opererer i. Det er derfor gledelig at resultat ble så bra og nyttig for både oss og Statens vegvesen.
Video dronetest Strindheimtunnelen
Fra pilot til avgjørende grunnlagsdata
For resultatet var at det som skulle være en test og pilot kunne brukes umiddelbart som avgjørende grunnlagsdata for sikringsarbeidene.
– Denne testen gav oss unike data som er veldig viktige knyttet til prosjekteringsarbeidet som nå pågår. Gjennom droneskanningen får vi en komplett 3D-modell som nøyaktig viser centimeter for centimeter hvor stor plass vi har mellom indre og ytre tunnelhvelv. Det gjør at vi med sikkerhet kan planlegge plassen vi har til å gjennomføre forsterkningstiltakene og eventuelt hvor vi må utføre pigging for å få enda bedre plass, forteller Johnny Skår.
Det eksisterer målinger av tunnelen fra før, men disse er foretatt hver femte meter og gir ikke i nærheten av den samme nøyaktigheten som dronemålingene leverer.
– Gevinsten er åpenbar. Vi får et mye bedre grunnlag for å prosjektere sikringstiltakene, som igjen gjør at vi unngår overraskelser og kan gjennomføre selve arbeidene mer presist, raskere og billigere. For en tunnel med to løp som trafikkeres av nesten 25.000 kjøretøy i døgnet, og som har dårlige omkjøringsmuligheter, så må vi begrense stengingene og de trafikale virkningene mest mulig. Samfunnskonksekvensene er svært store, forklarer Skår.
Resultatet etter to timers inspeksjon av problemsonene i begge tunnelløp og tverrslaget var en svært nøyaktig og god 3D-modell tilgjengelig så å si umiddelbart.
Målet er at sikringsarbeidene skal starte i løpet av april i år.