Artikkelen er fra 2019, og innholdet kan være utdatert.

Statens vegvesen skal sørge for at trafikkskolene gjør jobben sin, og vil ha tips fra deg om du vet om noen som ikke leverer det de tar betalt for.

Norge er verdens mest trafikksikre land, og den grundige føreropplæringa antas å ha en stor del av æren for det. Det er derfor viktig å sørge for at de som skal ta førerkort får den opplæringa de har krav på.

– Alle som driver trafikkopplæring i Norge skal godkjennes av oss. I tillegg gjennomfører vi tilsyn for å følge opp at trafikkskolene gjør den jobben de skal. Vi sjekker at alt det formelle er i orden og er tilstede i klasserom eller i bil for å kontrollere trafikklærernes arbeidsmetoder, sier seksjonsleder Ingunn Foslund i Statens vegvesen.

Oversikt over godkjente trafikkskoler finner du på vegvesen.no/finntrafikkskole.

Hvis trafikkskolen ikke følger de formelle kravene, får de i første omgang pålegg om å rette seg etter disse kravene. Om ikke de ikke følger opp, kan det føre til en advarsel. I ytterste konsekvens kan godkjenningen tilbakekalles.

– Å skulle gå så langt som å tilbakekalle en godkjenning, krever at vi har en svært godt dokumentert sak. For å få det, er vi avhengig av å få tips fra elever og andre som opplever at ting ikke er i orden, sier Foslund.

Tilbakekalt godkjenning

Statens vegvesen har nylig vedtatt å trekke tilbake godkjenningen til en trafikklærer i Nord-Norge på grunn av mangelfull opplæring.

– Førerprøven får ikke kvalitetssikret alt det er krav om i trafikkopplæringa. Derfor har vi obligatorisk opplæring der trafikkskolene er ansvarlige for at elevene får den kunnskapen som er nødvendig. Når trafikklærere bryter den tilliten de har fått, må det få konsekvenser, sier Einar J. Johnsen som fører tilsyn med trafikkskoler i alle de tre nordligste fylkene.

I fjor mistet til sammen 13 trafikklærere/fagligledere, eller trafikkskoler godkjenningen sin i Nord-Norge. De fleste skyldtes manglende oppfyllelse av formelle krav, men det var også saker med avvik ved drift og obligatorisk opplæring.

Dårlig opplæring får konsekvenser

Før du begynner med opplæring hos en trafikkskole, bør du sjekke at den er godkjent. Det er ikke nødvendigvis lurt å hoppe på billige lokketilbud. Har du ikke fått den opplæringa du har krav på, kan det i verste fall føre til at du må ta deler av opplæringa på nytt for å få den øvingen og kunnskapen som trengs for å bli en trygg og trafikksikker sjåfør.

– Det er klart at det ikke er noe gøy å gå gjennom et opplæringsløp to ganger med den tiden det tar og de kostnadene det medfører. Vi har likevel saker der elever tipser oss om kritikkverdige forhold, og det er flott at det finnes fremtidige sjåfører der ute som tar trafikksikkerheten såpass på alvor. Vi er helt avhengig av den type tilbakemeldinger for å kunne gjøre jobben vår, sier Johnsen.

Statens vegvesen kan ikke kompensere elever som får underkjent opplæringen sin, men om du ikke har fått den opplæringa du har betalt for, kan du ha krav i henhold til forbrukerkjøpsloven.

 

Skolebil
Statens vegvesen følger opp at trafikklærere gjør jobben sin og gir deg den opplæringa du har krav på. ( Foto: Knut Opeide
Aktuelt for fylke(r): Troms og Finnmark, Nordland