Artikkelen er fra 2020, og innholdet kan være utdatert.

I neste uke er trafikkskolene i gang med kjøretimer igjen. Statens vegvesen vil starte med oppkjøringstimer i alle førerkortklasser fra 13. mai.

– Statens vegvesen vil legge ut oppkjøringstimer slik at trafikkskolene kan melde opp elever fra 12. mai. De som er klare for oppkjøring må gi trafikkskolene fullmakt til å melde dem opp, sier Henning Harsem, avdelingsdirektør i Statens vegvesen.

Forventer stor pågang

Trafikkskolene har vært stengt i nesten to måneder på grunn av koronautbruddet, og det har heller ikke vært gjennomført noen oppkjøringer for personbil i samme periode. Når trafikkskolene nå kommer i gang igjen, vil det være et stort antall personer som ønsker å ta førerkort.

– Vi har forberedt oss på å møte etterspørselen med all tilgjengelig kapasitet, men mange må nok vente lenger enn normalt for å få oppkjøringstime i sommer, sier Henning Harsem.

I stengningsperioden har det blitt avlyst om lag 15 000 førerprøver, men ikke alle disse elevene er klare for oppkjøring umiddelbart. Når trafikkskolene har vært i drift en periode, vil pågangen av elever klare for oppkjøring øke betydelig.

Prioriteringer

De som har fått kansellert sine oppsatte oppkjøringstimer i stengingsperioden, vil bli prioritert.

Vær godt forberedt

Det viktigste elevene og trafikkskolene kan gjøre, er å stille godt forberedt slik at flest mulig består oppkjøringen på første forsøk. Elever som stryker vil være med på å øke ventetiden.

Smittevern fortsatt viktig

– Det er fortsatt svært viktig at alle bidrar til godt smittevern. Hvis vi får sykdom blant våre sensorer vil det fort skape lenger ventetid fordi mange da vil måtte gå i karantene, sier Harsem.

Alle oppkjøringer skal skje i tråd med helsemyndighetenes smittevernregler. Trafikkskolene har fått tilsendt rutiner som skal bidra til at avvikling av oppkjøringstimene skjer på en effektiv og trygg måte. Elever og trafikkskoler må blant annet sørge for at:

  • Alle oppkjøringer skal forhåndsbetales på nett
  • Bilen er rengjort mellom hver bruker av bilen
  • De møter sensor ved bilen uten å håndhilse
  • De ikke kommer til oppkjøring hvis de har feber eller luftveisplager

– Hvis alle følger disse reglene vil vi klare å gjennomføre et stort antall oppkjøringer, og sørge for at vi kommer i normal drift igjen så raskt som mulig, sier Henning Harsem.

Oppdatert 6. juli: 

Bestillings- og smittevernrutiner for oppkjøringstimer (for trafikkskolene) (PDF) 

Førerkortets EØS-modell 3
Nå starter trafikkopplæring og oppkjøring for personbil. Illustrasjons Foto: Statens vegvesen