Artikkelen er fra 2010, og innholdet kan være utdatert.

Arkeologene har tatt på seg hanskene og utstyrt seg med småspader og kost. Det er påvist rester av bosettinger så gamle som 2000 år ved Hærland kirke i Eidsberg kommune i Østfold.

Undersøkelser av kull
Det var i forbindelse med forundersøkelser av grunnen der ny E18 mellom Melleby og Momarken skal bygges, at det ble gjort oppsiktsvekkende funn av gamle bosettinger. Det er påvist funn av gamle bosettinger på to områder, det ene ved Hærland kirke og det andre på Bjørnstad.

På området ved Hærland kirke, er det funnet spor etter tre store hus. - Det som gjør dette funnet særegent er at det er svært godt bevart. Vanligvis har jordbruket over lang tid ført til at fornminnene er svært skadet av pløying og dreneringer. Husene ved Hærland har derimot bevart dype avtrykk av takbærende stolper i langhuset og veggrøfter. I tillegg er alle takbærende stolper bevart. Undersøkelsene viser at det lengste huset måler 40 meter, mens de andre husene er 30 og 20 meter lange, sier utgravingsleder Annette Solberg ved Kulturhistorisk museum i Oslo.

Keramikk og brente bein
- Vanligvis må man lete etter stolpeavtrykkene for å kunne definere et hus. På Hærland var det derimot klart helt fra begynnelsen av at det var snakk om tre hus fra eldre jernalder som ligger ved siden av hverandre. Det finnes heller ikke andre strukturer i området som kan forvirre inntrykket av husene. Vi har funnet keramikk i hus 1 som kan dateres til Romertid, det vil si år 0-400 e. Kr. I tillegg har vi funnet en håndteinsnelle i et av stolpehullene. Vi finner også en del brente bein som vi håper kan si noe om hvilke husdyr de har hatt, og hva de har spist, fortsetter Solberg.

Flere rom
Det lengste huset måler 40 meter langt og er ca 1800 år gammelt. Dette huset er delt inn i tre soner, bosone med soverom og oppholdsrom, økonomisone med blant annet vevrom og kjøkken og fjøs.

Hus også på Bjørnstad
På Bjørnstad er situasjonen en helt annen. Her finnes det en mengde strukturer. De siste dagene har det imidlertid blitt klart at det også her trolig er tre hus, i tillegg til mange kokegroper som ble brukt til matlaging. Det er foreløpig vanskelig å si noe mer konkret om Bjørnstad, ettersom vi ikke har kommet så langt i arbeidet her, avslutter Annette Solberg.

Spesielt for indre Østfold
Det er oppsiktsvekkende å finne slike rester av bosettinger så langt inn i Østfold. Vanligvis er slike forekomster mer vanlig å finne i ytre deler av fylket, altså nærmere kysten. Dette betyr at vår forfedre befant seg mye lenger inn i fylket enn det vi tidligere har antatt.

Utgraving av hus 1 40x10 meter langt
For å finne alle elementer i et hus som for eksempel takbærende stolpehull, innganger, veggstolper, ildsteder og veggrøfter må vi rense opp områdene godt med graveskje. Her er Guro Koksvik Lund, Tom Baefverfeldt, Anna McLoughlin og Joakim Wintervoll i gang med å rense opp hus 1 på 40x10 meter. Det er funnet en del keramikk i stolpeavtrykkene som daterer huset til trolig Romertid, det vil si 0-400 f. Kr. (Foto: Annette Solberg)
Aktuelt for fylke(r): Viken