Artikkelen er fra 2015, og innholdet kan være utdatert.

Det er mange hensyn å ta når vi planlegger en ny veg. En del av reguleringsplanarbeidet for E39 Vik-Julbøen er å gjennomføre utvidede miljøundersøkelser.

Denne sommeren har derfor Sweco på oppdrag fra Statens vegvesen kartlagt fisken i den vesle elva Vidåna.

Den nye europavegen under Romsdalsfjorden vil krysse elva Vidåna på Vik i Vestnes. Elva er et viktig vassdrag for sjøørrett, og det har tidligere blitt påvist at laks gyter der.

Fisken i elva vandrer et godt stykke ovenfor planlagt kryssing av elva, og det er derfor viktig at den nye vegen ikke hindrer fiskens vandring. Dette betyr at elva enten må legges om forbi vegkrysset, eller at det må løses med miljøtilpassete kulvert- eller broløsninger.

En del av de utvidede miljøundersøkelsene innebar å kartlegge fiskebestanden i Vidåna. Swecos biologer Solveig Angell-Petersen og Ole Kristian Haug Bjølstad undersøkte i august ungfisk ved tre stasjoner: overfor planlagt kryss, nedenfor og lenger ned mot sjøen. I tillegg kartla de hele strekningen som kan bli direkte berørt av utbyggingen, slik at Vegvesenet har et grunnlag for å istandsette elva til minst like god tilstand når vegen står ferdig.

Fiskeundersøkelsen viser at Vidåna trolig er ei viktig elv for sjøørret, selv om tetthetene av ungfisk var lav til middels på stasjonene. Elva har potensial for større tettheter, men andre faktorer som avrenning fra jordbruk og lakselus kan være med å begrense bestanden.

Det ble observert en ål under elfisket, men dette vassdraget regnes ikke som å være viktig for ål. Tiltaket vil uansett ikke påvirke en eventuell ålebestand. Elvemusling har tidligere blitt kartlagt på to strekninger i elva uten å være påvist. I sommer ble noen flere strekninger undersøkt, uten at det ble gjort funn.
- At det ikke er elvemusling her gjør tiltakene enklere i forbindelse med vegplanleggingen, forteller prosjektleder Harald I. Johnsen.

Framover skal Vegvesenet jobbe videre med kryssløsning på Vik, og Sweco bistår med naturfaglig kompetanse for å finne de beste løsningene med tanke på miljø og landskap.

Aktuelt for fylke(r): Møre og Romsdal