Veiene våre oppdateres hele tiden. For at riktig kart og fartsgrense vises, er det viktig at navigasjonssystemet i bilen din også er oppdatert.

Nasjonal vegdatabank (NVDB) er en av hovedkildene til navigasjonssystemer i biler og andre ruteplantjenester på nettet som hjelper oss med å planlegge ruten vi skal kjøre.

Nye biler har førerstøttesystemer der kamera og informasjon fra navigasjonssystemet i bilen sammen skal finne frem til for eksempel riktig hastighet. Bilene prioriterer informasjon fra skiltgjenkjenning gjennom kamera, og supplerer informasjon fra navigasjonen.

Ved tilfeller der det er lenge siden bilen har registrert et skilt, vil systemet bruke informasjon fra bilens navigasjonssystem. Dersom data i dette systemet ikke er korrekt, kan bilen bremse ned eller akselerere, selv om den ikke passerer et skilt. I noen tilfeller kan kameraet i bilen fange opp skilt som står på nærliggende veier i kryss, avkjøringsramper og parallellveier. 

De forskjellige bilprodusentene henter sine data fra forskjellige tjenesteleverandører, og samme bilprodusent kan også bytte leverandør fra bilmodell til bilmodell, og fra år til år. Nasjonal vegdatabank er én kilde for informasjon for førerstøttesystemene. Data fra Nasjonal vegdatabank er fritt tilgjengelig for alle, både som direkte nedlasting av data, eller gjennom tilrettelagte produkter. Det finnes også andre tjenesteleverandører i markedet som selv samler inn data.

Oppdater data i bilen din

Det kan være mange årsaker til at data i bilen er feil. Datagrunnlaget i bilen har kanskje ikke blitt oppdatert på en stund, og i mange biler er dette noe du må gjøre selv. Sjekk instruksjonsboka i bilen eller kontakt en forhandler for å få vite hvordan du skal gå fram.

Dersom datagrunnlaget i bilen er oppdatert i henhold til siste versjon leverandøren har, og du fortsatt opplever feil, så er en mulighet at det er feil i originaldataene. Det kan også være mangler i andre deler av prosessen fra endring i virkeligheten til sluttproduktet.

Datagrunnlag fra forskjellige kilder

Nasjonal vegdatabank er én kilde for informasjon. Data fra NVDB er fritt tilgjengelig for alle, både som direkte nedlasting av data, eller gjennom tilrettelagte produkter.

Det finnes også andre tjenesteleverandører i markedet som selv samler inn data. De kan også kombinere data fra mange forskjellige kilder i sine systemer, der data fra Nasjonal vegdatabank kan være én kilde. En tjenesteleverandør er i denne sammenheng en leverandør av forskjellige typer kart- og lokasjonstjenester. Dette kan for eksempel være:

Moderne biler bruker ny teknologi

Det er også slik at moderne biler både bruker statiske data, som kan være fra Nasjonal vegdatabank, men også dynamiske data, som for eksempel at en vei er stengt på grunn av flom. Fra 2022 ble ISA (Intelligent Speed Assistant (etsc.eu), eller intelligent hastighetsassistent på norsk) innført som krav i alle nye biler.

Statens vegvesen har i samarbeid med en rekke ulike aktører sett på hvordan ISA fungerer i Norge, og hva som kan være feilkildene når dette ikke fungerer perfekt. Gjennom testing har vi sett at dette ikke fungerer like godt overalt, for eksempel når biler leser av skilt. 

Illustrasjon av en intelligent fartsassistanse (ISA) test der 10-tallet i en bollereklame ble tolket som et fartsgrenseskilt i bilen. Vi ser en rød bil som registrerer 10-tallet og får det opp i bilen.
I en test av ISA ble 10-tallet i bollereklamen tolket som et fartsgrenseskilt av bilen. Illustrasjon: Martin Blystad

Formålet med denne testingen er å se hvordan den fysiske og digitale infrastrukturen kan bidra på nye områder for at nye førerstøttesystemer som for eksempel ISA fungerer slik de er tiltenkt. Dette handler altså både om hvordan skilt og annet er plassert ute på veien, og hvordan systemene i bilene benytter dataene. Dette er blant annet en del av Statens vegvesen satsing på intelligente transportsystemer (ITS), knyttet til regulatoriske og tekniske problemstillinger.

Oppdatering av data i Nasjonal vegdatabank

Det stilles krav til hvilke data den enkelte vegforvalter skal levere, og hvilke frister de har for å registrere endringer i Nasjonal vegdatabank. Dette gjelder både for nybygd vei, ombygging av vei, og ved endringer av fartsgrenser eller andre trafikkreguleringer. Det er forskjellige tidsfrister for oppdatering av europavei, riksvei og fylkesvei og fristene for kommunale og private veier. Dette kan bety at det tar lenger tid før data på en kommunal vei er oppdatert i Nasjonal vegdatabank enn på for eksempel en europavei.

Les mer om oppdatering av data i NVDB her

Oppdatering av data hos andre tjenesteleverandører

Vi har god kontroll på dataene i Nasjonal vegdatabank, selv om vi ikke kan hevde å være feilfrie. Det vi derimot ikke har kontroll på, er hva som skjer på veien fra NVDB og ut til forbruker/kjøretøy. Vi kan hverken si noe om opphav til data hos andre tjenesteleverandører eller hvor ferske de er. Vi har erfart at det i noen tilfeller kan gå opp til to år fra data er oppdatert i våre databaser til de er ute hos forbruker.

Ulike tjenesteleverandører kan ha forskjellige rutiner for oppdatering av datagrunnlaget i sine tjenester. Noen tjenesteleverandører henter data fra Nasjonal vegdatabank jevnlig, noen gjør dette sjeldnere. I tillegg henter tjenesteleverandørene data fra mange andre kilder, og samler gjerne også inn data selv.