Eksisterende E39 fra Eiganes nord til Harestadkrysset er i dag en tofelts veg, med kapasitetsutfordringer, spesielt i rushtiden. Dette skyldes både gjennomgangs- og fjerntrafikk (ferge), men òg mye lokaltrafikk som bruker E39. Målet med prosjektet er å etablere en sammenhengende europavegstandard mellom Eiganestunnelen i sør og Rogfasttunnelen i nord.
Det skal bygges 5 kilometer ny veg mellom Eiganes-tunnelen i sør og Rogfast-tunnelen i nord. Når prosjektet er bygd blir det 70 kilometer sammenhengende firefeltsvei med midtdeler mellom Sandnes og Bokn. Rogfast-tunnelen i Randaberg vil stå ferdig med ny firefelts tunnel i to løp i 2033. Smiene-Harestad skal stå ferdig til Rogfast åpner.
For strekninga Smiene-Harestad skal E39 utvides til fire felt, med midtrekkverk mellom kjøreretningene. Hastigheten skal økes og det skal etableres planskilte kryss for å koble på lokaltrafikken. I prosjektet inngår det bygging av en betongkulvert med en lengde på 400 m på Tasta i Stavanger kommune. Kulverten er en miljøkulvert som sikrer god adkomst mellom Tasta skole, boligområdene på nordøstsiden av E39 og friområdet mot Stokka-vatnet på sørvestsiden av vegen. Kulverten skal bygges med 5 felt, 3 i nordgående retning og to i sørgående retning. Det skal etableres tre toplanskryss på strekningen. De to nordligste kryssene, Harestadkrysset og Finnestadkrysset er fulle toplanskryss, mens det tredje krysset – Tastakrysset er et halvt toplanskryss med sørvendte ramper. I tillegg skal det bygges flere mindre underganger i betong.
Prosjektet omfattes av fire vedtatte reguleringsplaner. Det er E39 Smiene–Harestad i Stavanger og Randaberg kommuner samt Harestadkrysset med del av Grødem veien i Randaberg kommune.
Statens vegvesen utarbeidet planforslag i.h.t. prinsippene i kommunedelplanen fra 2012. Prosjektet har blitt omarbeidet og optimalisert i.h.t. nye føringer. Det er ytterligere oppnådd aksept for fravik fra nye standardkrav som er kommet til siden prosjektet startet opp. Ved i større grad å gjenbruke eksisterende veger og gang- og sykkelveger, har prosjektet redusert behovet for nye veger og nye gang- og sykkelveger. Tilgjengelige gravemasser blir brukt lokalt, noe som reduserer klimagassutslipp samt permanent beslag av landbruksarealer. Samlet har disse tiltakene bidratt til å redusere kostnadene i prosjektet, slik at prosjektet nå er under styringsmålet som er fastsatt til 4468 MNOK (2024-kr).
Byggetiden for E39 Smiene-Harestad er beregnet fra fire til fem år i seks faser, med planlagt oppstart i 2027.