Vil konsekvensutrede fagområder for E134 Dagslett-E18
Basert på innspill vil enkelte fagområder i forbindelse med ny E134 mellom Lierbakkene og Dagslett nå bli ytterligere konsekvensutredet.
Statens vegvesen har nå sendt utkast til planprogram til Lier og Asker kommuner.
I forbindelse med varsel om oppstart av reguleringsplanen for E134 Dagslett-E18, kom det innspill om det burde gjennomføres ny vurdering av konsekvensutredningsplikten. Asker og Lier kommuner har på bakgrunn av dette konkludert med at det skal gjennomføres en konsekvensutredning.
Det er tidligere gjennomført konsekvensutredning i forbindelse med kommunedelplanen. Dette ligger til grunn for arbeidet med reguleringsplanen. Etter innspill som kom, skal det nå gjennomføres en ytterligere konsekvensutredning (KU) av enkelte fagområder.
Lytter til innspill
- Vi lytter til innspillene, og sender nå planprogram til kommunene for behandling. Vi foreslår å konsekvensutrede naturmangfold med fokus på blant annet vannmiljø. Vi foreslår også å utrede kulturarv med fokus på nyere tids kulturminne. Her er det særlig Lierbakkene som ble fredet av riksantikvaren i 2009 som en viktig del av veghistorien vi må vurdere nærmere. Det forteller Nils Brandt, prosjektleder i Statens vegvesen. I tillegg foreslår Statens vegvesen å utrede landskapsbilde for kryssområdet ved Lierbakkene på Viker, samt bru og tunnelportal i Daueruddalen ved Dagslett.
Planprogrammet styrer konsekvensutredningen
Selv om disse fagene skal konsekvensutredes betyr ikke det at andre tema og fag ikke skal vurderes.
- Planprogrammet beskriver flere andre fagområder som enten skal utredes særskilt med rapport og omtale i planbeskrivelsen, eller bare som tema i planbeskrivelsen, forklarer Brandt.
Når en konsekvensutredning igangsettes, skal vegvesenet utarbeide et planprogram. Et planprogram er en beskrivelse av hvordan planleggingen eller utredningen skal foregå. Du kan lese mer om hva et planprogram er, på disse sidene.
Kommunene sender på høring
Planprogrammet for E134 Dagslett – E18 er nå sendt til Lier og Asker kommuner.
- Nå er det kommunene som har ansvaret for videre framdrift i denne fasen. Lokalpolitikerne skal behandle planprogrammet, før kommunene sender det ut på høring for å få innspill til dokumentet. Kommunene vil informere om hvor interessenter kan melde sine innspill. Det er viktig for oss at alle som mener noe om planprogrammet sender inn innspill, sier Nils Brandt. Han presiserer at det i denne omgang handler om hvordan planleggingen skal foregå, og hva som skal utredes.
Sikrer demokratisk prosess
- Vi forstår dette kan være komplisert å forstå, men dette er en viktig del av de demokratiske prosessene som sikrer involvering når storsamfunnet skal gjøre store inngrep i et område. Senere vil alle få mulighet til å mene noe om selve reguleringsplanen. Da er det mer aktuelt å komme med innspill til utforming, støyskjerming, plassering av veglinje, kryssløsninger, gange og sykkel samt andre tema, forklarer prosjektleder Nils Brandt.
Alle innspill til planprogrammet er offentlige og inngår i arbeidet med planprogrammet og reguleringsplanen. De blir med planen videre i prosessen slik at politikerne kan se hva slags innspill som har kommet. Etter høring av planprogrammet vil eventuelle nødvendige endringer innarbeides, og planprogrammet sendes på nytt til kommunen for politisk behandling og fastsettelse.
Håper å unngå forsinkelser
Prosjektlederen tror ikke denne ekstra runden vil føre til forsinkelse for planlegging av den nye vegen.
- Vi har jobbet med reguleringsplanen siden vi varslet oppstart av planen, og vi holder tempo oppe på det arbeidet. Vi tror dermed ikke prosessen med planprogrammet vil føre til store forsinkelser i prosjektet, men vi kan oppleve forsinkelser dersom prosessen fører med seg overraskelser i form av store utredningsbehov som må svares ut, sier Brandt i vegvesenet. Det er ikke gjort endringer i planavgrensningen i forhold til avgrensningen som ble vist ved varsel om oppstart.
Etterlengtet prosjekt
E134 er hovedveg øst-vest, og prosjektet E134 Dagslett-E18 skal erstatte dagens svært trafikkerte europaveg. Eksisterende veg er i dårlig stand, og oppfyller ikke krav til vegbredde, avkjørsler, kryssløsninger og fartsgrenser. Dagens veg går blant annet igjennom boligområder, og skaper store miljø- og trafikksikkerhetsproblemer. Strekningen er prioritert i Stortingets vedtatte Nasjonal transportplan for 2025-2036.