Artikkelen er fra 2011, og innholdet kan være utdatert.

Statens vegvesen har i løpet av sommeren og høsten 2011 kartlagt naturtyper i forbindelse med utbyggingen av rv. 35 i Jevnaker og Ringsaker kommuner.

Det er gjort to ulike kartlegginger:

  • Kartlegging av viktige naturtyper, fremmede arter (arter som er spredt ved hjelp av menneskelig aktivitet til områder der de ikke hører hjemme) og rødlistede arter (rødliste er en sortering av arter i grupper etter graden av risiko for at de skal dø ut fra norsk natur). Både planter og noen dyrearter er kartlagt.
  • Forenklet kartlegging av ørret (gyteplasser) og elvemusling i Randselva. Denne kartleggingen fortsetter våren 2012.

– Hensikten med begge kartleggingene er å kunne vurdere tiltak for at natur og dyreliv skal bli så lite påvirket som mulig av utbyggingen, forteller planprosjektleder Siri Solem Walseth.

Funn av rødlistede og fremmede arter
Det ble i løpet av registreringen funnet fem rødlistede arter; gubbeskjegg, mjuktjafs, sprikeskjegg, hønsehauk og ask. Noen fremmede arter ble også observert; rynkerose, hagelupin, parkslirekne og skogskjegg.

Blant tiltakene som er anbefalt for å redusere påvirkningen på naturmiljø er:

  • Unngå eller minimere tekniske inngrep, som f.eks. massedeponier, i avgrensede naturtyper.
  • Grove trær som eventuelt må hogges ned bør legges inn i nærliggende skog, slik at mengden død ved øker.
  • Vegetasjonsjord med stedegne arter bør legges tilbake dersom interessante arter kan påvirkes av inngrep.
  • Spredning av rynkerose, hagelupin og andre fremmede arter skal unngås.

Kartlegging av Randselva
I forbindelse med prosjektet er det planlagt å bygge ei bru over Randselva. Randselva er mulig habitat (dvs. et område der en art helst velger å holde til) for ørret og elvemusling. Det er derfor gjennomført en forenklet kartlegging av disse artene på den aktuelle strekningen av elva. På grunn av flom ble det imidlertid bare gjennomført stikkprøvekontroller, og konklusjonen fra disse er foreløpig. Det vil bli gjort videre kartlegging av Randselva våren 2012.

Den foreløpige kartleggingen viste at det er meget bra forhold for ørret både ned- og oppstrøms ved den planlagte brua. Det finnes også mulige gyteplasser i området. Elva har også gode forhold for elvemusling på den aktuelle strekningen, selv om ingen muslinger ble observert.

Blant tiltakene som foreløpig er anbefalt for å minske påvirkningen på ørret og elvemusling er:

  • Arbeid som medfører tilgrumsing bør minimeres og konsentreres til perioden juli – 15. september.
  • Støping av fundamenter til brua bør skje helt adskilt fra elvemiljøet.
  • Inngrep langs strandsone og elvebunnen ved brua bør minimeres med hensyn til ørret og elvemusling.

Kartlegging i forbindelse med utbyggingsprosjekter
Statens vegvesen gjennomfører kartlegging av natur- og artsmangfold i forbindelse med utbyggingsprosjekter. Reglene om slik kartlegging finnes i naturmangfoldloven. Det er Norconsult som har utført kartleggingene på vegne av Statens vegvesen.  

Aktuelt for fylke(r): Viken