Geofysiske målinger fra helikopter
Fram mot jul gjennomføres geofysiske målinger over Romsdalsfjorden og landområdene i nærheten. Målingene gjennomføres fra helikopter.
Det er Norges geologiske undersøkelse (NGU) som utfører målingene i samarbeid med Statens vegvesen Region midt. Målet med undersøkelsen er å gjøre en enda bedre bergrunnsgeologisk kartlegging, og inngår som en del av forundersøkelsene for tunnel under Romsdalsfjorden.
Måleområdet dekker Romsdalsfjorden fra øyene Sekken og Bolsøya i øst til Midsund i vest. I tillegg blir det målt utover Julsundet og over tilstøtende landområder ved Julneset, over deler av Otrøya og fra Tomrefjorden og sørover til Sjøholt.
Registreres via målesonde
Selve målingene foregår ved at helikopteret flyr i linjer i retning nord-sør for hver 200 meter, med konstant høyde 60 meter over sjøen/bakken. Under helikopteret slepes en målesonde som registrerer variasjoner i jordens magnetfelt. Et instrument som registrerer radioaktiv stråling fra bakken er festet under helikopteret.
Gjennom målingene får forskerne et detaljert bilde av geologien. Resultatene fra undersøkelsen vil bli benyttet til å få en bedre oversikt over bergarts-fordelingen i området. Det er spesielt viktig å avdekke eventuelle svakhetssoner i fjellet. Målingene over land kan i tillegg gi informasjon om mulige mineraliseringer og radonproblemer i boliger.
Målingene omfatter et vidt område fordi NGU samler informasjon til flere formål. Statens vegvesen skal bruke den berggeologiske kartleggingen for å få et bedre informasjonsgrunnlag for å tolke fjellet der tunnelen er planlagt å gå.
Starter 8. desember
Base for undersøkelsen vil ligge i området Haukabøen – Mordal. Helikopter og måleutstyr vil komme til måleområdet mandag 8. desember og målingene vil starte så fort været tillater det. Målingene planlegges avsluttet før jul, men dette avhenger av værsituasjonen. Det vil ikke bli foretatt målinger i dårlig vær (tåke, regn, snø, sterk vind), og heller ikke dersom solflekkaktivitet gir forstyrrelser i magnetfeltet.
Målingene skal utføres i samarbeid med lokalbefolkningen. Dersom målingene er uforenelig med annen aktivitet, kan NGU kontaktes slik at det kan gjøres justeringer i måleopplegget.
Flere grunnundersøkelser
Dette er en av flere typer grunnundersøkelser som vil bli utført nærmeste året. Ytterligere kartlegging av grunnforholdene er spesielt viktig for å få tilstrekkelig informasjonsgrunnlag til å planlegge tunnel og brufester på hengebru.