Artikkelen er frå 2015, og innhaldet kan vere utdatert.

I midten av april sender Statens vegvesen sine forslag til trasévalg for Hålogalandsvegen til Vegdirektoratet. Slik ser traseene ut så langt.

Når planprogrammet var ute på høring i vinter var det samtidig høring på de ulike trasévalgene i Hålogalandsvegen.

Det er satt i gang grunnundersøkelser langs traséforslaget, og kart som viser utstrekning av undersøkelsesområdet finner du i denne saken.

Basert på faglige vurderinger, tilbakemeldingene fra de ulike kommunene, sektormyndighetene og høringsinnspillene begynner det å bli klart hvilken trasé Vegvesenet kommer til å anbefale for Vegdirektoratet.

Forslaget vil, med mulige små justeringer, bli oversendt til Vegdirektoratet i midten av april for videre behandling. Deretter sendes det til Samferdselsdepartementet og Kommunal- og moderniseringsdepartementet for endelig beslutning av planprogram og hvilke traseer som skal reguleres, sannsynligvis i løpet av sommeren.

Grove traseer
Det er viktig å understreke at vi foreløpig snakker om traseer som er relativt brede og generelle, og at det først i reguleringsplanfasen vil bli lagt en helt nøyaktig veglinje.

En trasé – nesten hele vegen
Regionvegsjef Torbjørn Naimak har innstilt på én trasé hele prosjektstrekningen for konsept 2 (K2), med unntak av en ca. 5 km lang strekning Dragvik-Bogen (delkart 7.1 og 7.3 Evenes).

Begrunnelsen for å anbefale regulering av to traseer på strekningen Dragvik-Bogen er at vi har for dårlig utredningsgrunnlag til å beslutte trasé i det området. Her er mange utfordringer knyttet til ras, grunnforhold, tettbebyggelse i Bogen, sidebratt terreng og plassproblemer Bogen-Dragvik, stigning i Dragvikbakken, tungtransport, jordbruksarealer, landskap, fartssone og trafikksikkerhet, med flere.

Det betyr at begge traseene reguleres og beslutning av trasé tas av Kommunal- og moderniseringsdepartementet ved stadfesting av statlig reguleringsplan i 2016.

Nye folkemøter
I forbindelse med reguleringsplanleggingen vil det bli arrangert flere folkemøter høsten 2015, og det vil på ny bli gitt mulighet for å komme med innspill. Tid og sted for folkemøtene og informasjon om hvordan man kan komme med innspill annonseres nærmere.

Aktuelt for fylke: Nordland, Troms og Finnmark